Maya Kitap instagram çekilişinde kazandığım Ahmak Wilson'un Trajedisi okumayı çok istediğim bir kitaptı. Hatta kitabı sipariş ettiğim gün çekilişi kazandım. Hemen kitap satış sitesini arayarak kitabı farklı bir kitap ile değiştirmelerini istedim:)))
Kitabın isminden çok yazarı ilgimi çekti ilk etapta. Mark Twain okumayı çok sevdiğim bir yazardır ve bu kitabı da Türkçede ilk defa olunca okumadan olur mu???
Wilson yeni taşındığı kasabada düşünmeden yaptığı bir yorum sonucu adı Ahmak olarak kalır. Aslında kendisi bir hukukçu ve oldukça zeki birisidir. Bu lakaptan sonra işleri de pek yolunda gitmez tabii. Olaylar Amerika'da kölelik günlerinde geçiyor. Melezler ve renkleri beyaz olsa bile köle anneden doğan çocuklar da köle kabul edilen yıllar. Bir melez olan anne- ki kitapta kanının 1/14 ü siyah olarak bahsediliyor- beyaz bir adamdan çocuğu olur. Çocukta beyazdır. Bu da kitapta kanının 1/31 i siyah olarak geçer. Çocuğun ten rengi ne olursa olsun köle ve zenci kabul edilir çünkü sonuçta az da olsa zenci kanı taşımaktadır. Çocuğunun geleceğinden endişe eden anne çalıştığı evin bebeği ile kendi bebeğini değiştirir ve bunu kimse anlamaz. Olaylar da böylece başlamış olur.
Eğlenceli bir yazım tarzı olan kitabı büyük bir merakla okudum. Kölelik günleri ve o dönemde yapılanlara eleştirel bir bakış açıcı ile yaklaşan yazar baş kahramanını da parmak izi konusunda araştırmacı ve meraklı birisine dönüştürür.
Maya kitaptan okuduğum ilk kitaptı Ahmak Wilson'un Trajedisi. Kitabın basım kalitesini sevdim ve yazım hataları olmaması benim için artı puan oldu. Farklı bir kitap okumak isteyenlere tavsiyemdir....
Kitabın Adı :Ahmak Wilson'un Trajedisi
Yazar :Mark Twain
Yayınevi :Maya Kitap
Orjinal adı :
Çevirmen :Macidegül Batmaz
Sayfa Sayısı :200
Ahmak Wilson'ın Trajedisi, genç bir köle kadının 1/32 oranında siyahi olan çocuğunu köle olmaktan kurtarmak için efendisinin çocuğuyla değiştirmesi ile başlıyor. Kitap, 19. yüzyılın gizem romanlarındaki tüm detaylara yer veriyor: Değişen kimlikler, işlenen korkunç bir suç, tuhaf bir dedektif, şüphe dolu bir mahkeme sahnesi, alışılmamış ve şaşırtıcı bir son.
Ancak bu kitap yalnızca bir gizem romanı değil. Bu esprili ve satirik roman, ırklar arası eşitsizliğe ve köleliğe sert bir eleştiri getiriyor. Eleştirmenlere göre bu kitap, Twain'in en ironik, en komik ve aynı zamanda eleştirel yönü en güçlü romanlarından.