1/29/2019

# Kırmızı Kedi Yayınevi # Kitap Yorumu # Virginia Woolf

Mrs Dalloway - Virginia Woolf

Mrs. Dalloway

Feminizm ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden olan Virginia Woolf'un kitabı Mrs. Dalloway'a  geçmeden önce kendisi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum . 

Virginia Woolf kimdir ?

Virginia Woolf
 1882 yılında Londra'da doğan Virginia Woolf , Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıdır .  Virginia Woolf, çocukluk yıllarında  kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilmedi. Victoria Devri'nden ve bu devirde olanlardan nefret eden Virginia Woolf  bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayımlatır.

   Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştur ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştur. Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordur. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941’de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a.

Mrs Dalloway - Virginia Woolf






Mrs Dalloway Kitap Yorumu :

Yazarın kalemini Kendine Ait Bir Oda kitabını okurken tanıdım . ( Yorumu  için → burayı ← tıklayabilirsiniz )  Yaşadığı dönemde kadınların nasıl ikinci planda kaldığını çok net ifade etmişti bu kitabında yazar. Hazin hayat öyküsü ve kalemini sevdiğim için bazı kitapları hazır indirimdeyken kitaplığıma kazandırdım ve aksilik olmazsa her ay birini okumayı planlıyorum. Ocak ayında Mrs. Dalloway ile başladım okumaya.

Mrs. Dalloway kitabında yazar Clarissa Dalloway 'in oniki saatini anlatıyor bize. Zamanı daha iyi anlayabilmemiz için de Big Ben saat kulesinden ve saatin vuruşlarından sıkça bahsetmiş. Hatta yazar kitabına " Saatler " ismini koymayı da düşünmüş okuduğum kadarıyla sonra Mrs. Dalloway'de karar kılmış

Woolf bu kitabını Bilinç akışı tekniği ile yazmış .  Hazır konusu açılmışken bu teknikten de biraz bahsedeyim . Merak edenler olabilir .)

Bilinç Akışı Tekniği :

Bilinç Akışı tekniğinde karakterin zihninden akıp giden düşüncelerde mantıksal bir bağ yoktur. Daha çok çağrışım ilkesine göre akarlar. Romanda  gramer kuralları da gözetilmez. Bilinç akımında yalnız düşünceler değil, duyumlar, imgeler de yer alabilir.

Mrs Dalloway - Virginia Woolf


Savaş sonrası Londra'da geçer kitap. Clarissa o gün bir parti verecektir. Parti için çiçekleri kendisi almak için dışarıya çıkar. Etrafta yürüyüş yaparken kah geçmişe gider kah çevrede olup bitenlere gözü takılır. Clarissa tanıdık birisini görünce kitap o kişiye aqtlar ve bu sefer onu , yaşamını , hislerini ve geçmişini gözler önüne serer. Bu olay bu şekilde karakterler arasında gezinmeye devam eder. Karakterlerin hepsi Clarissa'nın şahsen tanıdığı kişilerdir. Bir tanesi hariç  Septimus . O Clarissa'dan tamamen farklı bir karakterdir. Burjuvaların içine girmemiş , girmemek için elinden geleni yapmıştır. Savaştan yeni döndüğü için de psikolojisi bozuktur. Oysa Clarissa Burjuvaların arasında olmayı seviyordur. PArti vermek sanki onun hayatının amacıdır. Bugün vereceği partiye uzun süredir görmediği çocukluk arkadaşı Peter de gelecektir. Birbirlerini çok iyi tanımaktadırlar. Hatta Peter Clarissa'yı kocasından daha iyi tanıdığını düşünür. Bir zamanlar Clarissa'ya evlilik teklif etmiştir. O ise kabul etmemiştir. Bunun üzerine Peter Hindistan'a gitmiş ve pek de parlak olmayan bir hayat yaşamıştır. Onun gelecek olması Clarissa'yı geçmişe , Peter'a karşı hissettiklerine ve kocasına karşı olan duygularına götürmüştür. Partinin sonuna kadar bütün karakterleri ve neler hissetlerini yaşamlarına yakinen tanık oluyoruz.

 Her eserinde olduğu gibi Mrs. Dalloway'de de Wollf'tan bir şeyler bulmak mümkün. Eşcinsel olan ve bunu hiçbir zaman da saklamayan Woolf , Clarissa'nın da bu eğilimini kelimelerin arasına serpiştirmeyi başarıyor. Bir erkekle arasında hep mesafe olduğunu hisseden ve onunla aslında hiç yakın olmadığını düşünen Clarissa , eski arkadaşı Sally'e karşı başka hisler beslemektedir. Hep Clarissa'nın yakından tanıdığı kişiler arasında dönen kitapta Septimus'un neden yer ettiğini soranlar da olabilir.  Okuduğum bazı yazılarda Clarissa'nın Woolf'un dişi yönünü temsil ederken Septimus'un erkek yönünü temsil ettiğini okudum. Bana göre Woolf'un karakterini en iyi temsil eden karakter Septimus'tur . Aynı ölcüde depresif ve yine aynı ölçüde intihara meyilli. Zaten ikisinin sonu da aynı olmuştur. Bir başka teori daha ortaya arayım : Bipolar bozuklukluğu olduğunu okuduğum Woolf'un manik yönünü parti yapmayı seven Clarissa üzerinden görürken , depresif yönünü de Septimus üzerinden görüyoruz.

Okurken benim neler hissettiğime gelirsem kitabın içine girmek ve ilerlemek zor oldu açıkçası. Bilişsel akış tekniği ile yazılmış bir kitap Mrs. Dallowoy. Bu nedenle geçmişe ve geleceğe gidiş gelişler , karakterler arası dolaşmalar bir satırdan diğerine geçerken değiştiği için adaptasyon süreci sancılı oldu. Benim de fikir uçuşmalarını son sürat yaşadığım bir dönemde karakterler de uçuşmaya başlayınca nerdeyim ben , neler oluyor sürecini zor atlatınca keyif ala ala kitabı okudum. Bu teknik yani bilinç akışı tekniği herkese hitap etmeyebilir  , okumak isteyenler için belirteyim. Ben - kitap okumayı ve en zor klasikleri inatla okuyan kişi - kitapta zorlandığımı itiraf ediyorum.






Kitaptan Alıntılar : 

   " Güller, diye düşündü acı acı . Bir alay çöp canım . Gerçekten de yemek , içmek, çiftleşmek, iyi ve   kötü günler düşünülürse , hayat güllerden ibaret olmamıştı . "
Herkes evlenirken bazı şeylerden vazgeçerdi.
Zekâ saçmalıktı. İnsan hissettiğini söylemeliydi.
Kendisinde neyin eksik olduğunu görebiliyordu. Güzellik değildi; akıl değildi. İçe işleyen, temel bir şeydi; yüzeyleri kıran, kadınla erkeğin, ya da iki kadının soğuk temasını canlandıran ılık bir şey.






Mrs Dalloway - Virginia Woolf
Kitabın Adı :Mrs Dalloway
Yazar :Virginia Woolf
Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınları
Orjinal adı :Mrs. Dalloway
Çevirmen :İlknur Özdemir
Sayfa Sayısı :208


Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Londra. Sıcak bir yaz günü Clarissa Dalloway o akşam vereceği büyük partiye hazırlanmaktadır. Aynı gün Hindistan'dan beklenmedik bir ziyaretçi gelir: İlk aşkı Peter Walsh. Onun bu apansız gelişi uzak bir geçmişin anılarını, eski arkadaşlıkları ve Clarissa'nın gençliğinde yaptığı tercihleri canlandırır zihninde. Bütün yaşamı, ilişkileri ve sıradan, tekdüze evliliğine götüren olaylar bir bir geçer gözlerinin önünden.

Clarissa çevresinde sürüp giden hayata ve o hayatın içindeki sayısız insana odaklanırken, yazar da çeşitli karakterler arasında gidip gelir ve onların yaşadıklarını Mrs. Dalloway'in akıp giden gününün içine yerleştirir. Virginia Woolf, 'Clarissa Dalloway'in hayatında bir gün' ü, en yetkin temsilcisi olduğu bilinçakışı tekniğiyle anlattığı bu romanında, erkekle kadın ve iki kadın arasındaki ilişkilere de bir pencere açıyor; karakterlerin her birinin iç dünyasına okuru da dahil ediyor; geçmişe ait benzersiz ama acı veren imgeleri bugünün imgelerine katıyor, toplumun dayattıklarının altında boğulan arzuları incelikle işliyor. Hayatı ve dış dünyayı her bir karakterinin gözünden ve zihninden muhteşem bir çözümlemeyle sunarken, zamanının ruhunu da başarıyla yansıtıyor.

 Virginia Woolf 'un Okuduğum Kitapları : 

* Kendine Ait Bir Oda 

* Deniz Feneri




                                                                  

4 yorum:

  1. Yazarın asıl kendi hayatı hikayeymiş.Böyle bir yetenek için kötü son olmuş :(

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuza göre bu kitabı okumalıyım

    YanıtlaSil
  3. Tanıtım için teşekkürler Virginia Woolf un listemde bekleyen kitapları var Bunu da not aldım :)

    YanıtlaSil
  4. Tutkulu ve enteresan bir yazar.Yazarın Kendine Ait Bir Oda kitabını okudum.Bunu da listeme alıyorum :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.