12/28/2018

# Aslında Maviydi Terk Eden # Çimen Erengezgin # Kitap Yorumu # Yitik Ülke Yayınları

Aslında Maviydi Terk Eden - Çimen Erengezgin || Kitap Yorumu

Aslında Maviydi Terk Eden  - Çimen Erengezgin

  İnstagram sayesinde tanıdığım yazar Çimen Erengezgin 'in daha önce çıkan üç kitabını okumuştum . Kişisel gelişim tarzında ve kısa öykülerden oluşan kitaplarını hızla bitirmiş ve Vay Başına Yoga Gelenleri başucu kitabı yapmıştım. Uzak olduğu halde ve tanışıp yüz yüze gelmeden bir insan sevilebilir mi demeyin ben Çimen Hanım'ı görmeden sevmiştim. Onun o pozitifliği ve ışıltısı fotolardan dışarıya yansıyor adeta. Bu sene Eskişehir'de ilk defa düzenlenen Tüyap Kitap Fuarında kendisi ile yüz yüze tanışma fırsatı buldum ve biraz da sohbet ettik. Fotolardan daha fazla ışıltıya sahip birisi . Siz de fuarlarda gidip tanışın ve sohbet edin derim. Hazır kendisini yakalamışken son kitabını da imzalattım . Benden mutlusu yok şu anda :))))

Aslında Maviydi Terk Eden  - Çimen Erengezgin


Çimen Erengezgin'in dördüncü kitabı Aslında Maviydi Terk Eden aynı zamanda da ilk romanı. Yazar her yazdığı kitapta kendini daha da geliştiriyor. Hızla okunan roman çok da başarılı bana göre.

Toplumsal değil aslında tüm Dünyanın ortak bir sorununa değiniyor Çimen Erengezgin kitabında : Kadına şiddet ... Şiddet deyince aklınıza sadece fiziksel şiddet gelmesin psikolojik olarak da şiddet bir insanı yıkmaya yeter . Kitapta rahatsız edici boyutlarda şiddet görüntüleri resmetmeyen yazar bu şiddetin nelere neden olduğunu ve ne kadar yıkıcı olduğunu gözler önüne seriyor.

 Konuya geçmeden önce kitabın türünden bahsetmek istiyorum. Aslında Maviydi Terk Eden  , fantastik distopya türünde bir kitap. 2030 lu yıllarda geçiyor. Kadına karşı yapılan şiddet ve dışlamanın fantastik dünyada nelere sebep olabileceğini anlatmış yazar. Distopya olarak görünse de aslında çoğu olay aslında yaşanan ya da yaşanabileceklerden oluşuyor.

Bu kadar hassas bir konuyu yazar naif bir biçimde ele alıyor. Baş karakterin ressam olması da naifliği ön plana çıkarıyor . Renkler , sevgi ,insan ve doğa iç içe kitapta.

Kadınlara doğum sonrası üç yıl ücretsiz izin veriliyor önceleri. Bu olay kadınları olduğu kadar erkekleri de memnun ediyor. Fakat daha sonra işten tamamen çıkarmaya varıyor iş . Sonra sokağa yalnız çıkmama derken telefon bile kullanamamaya kadar uzanıyor mesele. Çoğu evde de şiddet baş gösteriyor. Çıkış yolu bulamayan kadınlar önce depresyona giriyor sonra ise intiharlar başlıyor...

Zeynep bir ressam . Murat ile birbirlerini çok sevip evleniyorlar. Her şey çok güzel giderken dünya birden altüst oluyor. Zeynep uğraşıyor didiniyor fakat elinden bir şey gelmiyor . Bir şey yapamayınca gittikçe içine kapanıyor. Çok sevdiği kocasını bile görmek istemiyor , neticede o da bir erkek.

Murat eşini deli gidi seviyor. Evrensel bir delilik olarak görülebilecek bir duruma o da şaşırıyor. O diğer çoğunluktan farklı olarak karısını çok seviyor. Onu korumak istiyor her şeyden . Karısının günden güne uzaklaşıp içine kapanması ise onu çok üzüyor... Elinden bir şey gelir mi dersiniz???

Bir taraftan şiddet olayları artarken diğer tarafta buna karşı bir şey yapmaya çalışan insanlar... Eve kapatılıp hiç bir şey yapamayan kadınlar ... Akla eski dönemlerde ikinci sınıf olarak görülen kadınlar ve onlara yapılanları getiriyor ki kitapta da adı geçen Virginia Woolf'un Kendine Ait Bir Oda kitabı en güzel örnek.

Aslında bütün olayları anlatmak istedim size de bence kendiniz okuyun ve yaşayın birebir yaşananları...
Yazılanlar beni çok etkiledi. Ortada benzer çok son ve maalesef bu konuda kanunlar bazen yetersiz ya da geç kalıyor.

Kitabı okumaya başlarsanız siz de hak vereceksiniz kitap akıp gidiyor. Hele sonu ... Sanki kitabın devamı gelecekmiş gibi hissettim ben . Çünkü sonu öyle bie şekilde bitiyor ki siz de tamamlayabilirsiniz ya da yazar yeni bir kitap ile devamını getirebilir.

  Umarım kitap hakkında sizlere fikir verebildim.




Kitabın Adı :Aslında Maviydi Terk Eden
Yazar :Çimen Erengezgin
Yayınevi : Yitik Ülke Yayınları
Sayfa Sayısı :224


“Gezginname”, “Yeşil Bisikletli Kız”, “Vay Başına Yoga Gelenler” adlı çok sevilen kitapların yazarı Çimen Erengezgin'den sürükleyici ve düşündürücü bir ilk roman “Aslında Maviydi Terk Eden”.

Kadın…

Şiddetin içinde sapasağlam ayakta kalabilir mi?

Cehennemin içinden geçip cennetine ulaşabilir mi?

Aşk, sonsuz kötülüğün içinde, yeşerebilecek kadar güçlü bir filiz olabilir mi?

Renkler varlıklarını siyaha dönüştürebilecek kadar küskün olabilir mi?

Kötülük, iyiliğin doğumuna müsaade eder mi?

Kadın…

Tüm hakları elinden alındığında, kurtuluşu mavi bir kafeste yaşamak mı yoksa?..

“...ve bir sabah uyandıklarında, kadınları yanlarında değildi. Kızlarına seslendiler sonra, annelerini aradılar, komşu teyzenin kapısını çaldılar… Cevap verenleri olmadı. Yoklardı…”


Yazarın Okuduğum Diğer Kitapları : 

Gezginname 

Yeşil Bisikletli Kız 

Vay Başıma Yoga Gelenler 



                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. Vay basina yOga gelenler kitabini mutlaka okumak istiyorum 😊

    YanıtlaSil
  2. Kadına şiddeti konu alan kitapların yaygınlaşması ve kadının daha da bilinçli duruma gelmesi dileği ile..mutlu yillar

    YanıtlaSil
  3. Bende instagramdan tesadüf tanıdım harika bir yazar.Tanitim için tesekkurler

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.