7/04/2017

# Arkadya Yayınları # Coal River # Ellen Marie Wiseman # Kara Nehir

Kara Nehir - Ellen Marie Wiseman || Kitap Yorumu + Ön Okuma


Kara Nehir - Ellen Marie Wiseman

     Arkadya Yayınlarının yenilerinden ve Ellen Marie Wiseman'ın ise üçüncü ve ülkemizde yayımlanan son romanı Kara Nehir. Yazarı Erik Ağacı ve Ardımda Kalanlar romanları ile tanıyorum . Her iki romanı ile duygusal bir bakış açısı yakalayan ve okuyucuyu etkilemeyi başaran yazar Kara Nehir ile bir madenci kasabasını ve orada yaşanan trajedileri kaleme almış. Yazarın ülkemizde henüz basılmamış dördüncü bir romanı daha var . Bu yeni romanı  The Life She Was Given ile de 1950 li yıllarda bir gezici sirki orada yaşanan yine dokunaklı olayları kaleme almış. Yazar ile ilgili daha fazla bilgi almak için sitesini ziyaret edebilirsiniz : http://www.ellenmariewiseman.com

   Öncelikle yine Arkadya Yayınları kapak konusunda harika bir iş çıkarmış. Kapak çok güzel ve ayraçlarını ise çok seviyorum. Bu konuda benden yine tam puan aldılar.

   Kapakta yazan " İs kokan çocukların sessiz çığlıklarını duyabiliyor musunuz?" sözü ve resimdeki çocuklar aslında kitap hakkında fazlası ile ipucu veriyor.

  Maden kasabaları , madenci çocuklar , gaddar maden sahipleri ve oralarda yaşananlar üzerine bir çok kitap yazılmış ve film yapılmıştır. Bu olaylara bir de yazarın bakış açısı ile bakıyoruz kitapta.

   Kitapta anlatılanlar sadece madenciler mi diye aklınıza gelebilir. Bir genç kızın dramı üzerinden ve onun bakış açısı ile insanlar ve tabii kasabada olanlar anlatılmış.

Kara Nehir - Ellen Marie Wiseman


    Emma Malloy .... Henüz on yaşında iken kısa süreli geldiği Kara Nehir kasabasında bir kaza sonucu kardeşini kaybetmiştir. Bu olay onda onarılamaz bir yara bırakır. Yıllar sonra bir yangında anne ve babasını ve sahip olduğu herşeyi kaybeder. Üzerine giyecek bir parça giysi bile kalmamıştır , yangın herşeyi yakıp kül etmiştir. Yangından sonra kaldırıldığı hastaneden taburcu edilirken iki saçeneği vardır:

   Ya yıllar önce ona kabus olan Kara Nehir kasabasına gidip teyzesi ile kalmak ya da düşkünler evine gönderilmek. O teyzesinin yanına gitmeye karar verir ....

   Teyzesinin yanına geldiğinde geçmiş bir bir canlanırken , teyzesinin aslında yanında bedava bir yardımcı olarak onu istediğinden emindir ve haksız çıkmaz. Bir an önce buradan kurtulmaya çalışırken kasabanın gerçeklerini daha net görmeye başlar. Zalim insnalar bir tarafakolu bacağı olmayan cocukları görmek onu yıkar. altı yaşında minikler madende çalışmaktadır ve çok fazla bir seçenekleri de yoktur. Teyzesi ve eniştesi ise bu olanlara gözlerini kapamışlardır.

   Bu trajedinin içerisinde ise Emma aşkı da bulacaktır ve bu çocuklar için kendini aşmaya ve onlara yardım etmeye kararlıdır.

   Yazar yine kalemini tarihsel gerçekleri baz alarak konuşturmuş ve ortaya harika bir roman çıkarmış. O çocukların yürek burkan halleri , annelerinin çaresizliği ve teyzesinin vurdumduymazlığı beni hem üzdü hem sinir etti.

   Kitabı okurken bazı sahneler sanki daha önce gördüğüm bazı filmlerden sahnelermiş gibi gözümde canlandı. Sonuçta benzer konular işlenince bu doğal sanırım:)))

  Biraz cesaret ve umut ile yola çıkıp fedakarlık ve eziyetlere katlanarak sonuçta nasıl farklılık yaratıldığını okuyoruz kitapta....

  Her zamanki gibi yazarın bu kitabını da çok sevdim.)))
 



kozmokitap

Kitabın Adı :Kara Nehir
Yazar :Ellen Marie Wiseman
Yayınevi :Arkadya Yayınları
Orjinal adı :Coal River
Çevirmen : Dilek Parsadan
Sayfa Sayısı :480
Baskı Tarihi : Haziran 2017
Etiket Fiyatı : 22 Tl


İs kokan çocukların sessiz çığlığını duyabiliyor musunuz?

İçimdeki çocuğun umudunu kırarsam bir daha ayağa kalkamam biliyorum. Renklerin yok olduğu, is kokan bu madenci kasabasına daha çok küçükken gelmeyeceğime dair yemin etmiştim. Ama şimdi 1912 yılının haziran ayında tamamen kimsesiz ve ıssızım, dahası olmaktan korktuğum yerdeyim. Yanlarında kalmak zorunda olduğum insanların gözünde uğursuz bir sığıntıyım belki de…

Kara Nehir… Bu kasabanın adı bile tüylerimi diken diken etmeye yetiyor. Küçücük çocukların okul yerine çalışmak için maden ocağına gitmesi beni kahrediyor. Bir avuç kömür, bir lokma ekmek için o küçücük bedenlerin yok olması, annelerin döktüğü gözyaşları içimi acıtıyor. En kötüsü de ne biliyor musunuz? Baktığım her çaresiz yüzde kaybettiğim erkek kardeşimi görüyorum. Neden beni kurtarmadın diyor sanki…

Artık bundan kaçışım yok, sustuklarımı dile getirme vakti geldi. Ben, Emma Malloy, tek başına da kalsam kömür tozunu hava diye ciğerlerine çeken o küçük çocuklar için mücadele edeceğim. Belki de yıllar önce solan vicdanımın çiçekleri yeniden açar. Belki de ıssız yanım bir aşkın şefkatiyle hayat bulur, kim bilir…

Ellen Marie Wiseman’ın kaleminden dökülen Ardımda Kalanlar ve Erik Ağacı’ndan sonra şimdi de Kara Nehir ile tarihin gerçek ve bir o kadar yürek burkan yüzüyle tanışmaya hazır olun. Küçük bir cesaret kırıntısının ve umudun ne yaralar kapatacağını gözyaşlarıyla okuyacaksın

                                                               - Ön Okuma -

                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Güzel anlatmışsın . Yüreğine sağlık. Ben arkadya kitaplarına karşı biraz ön yargılıyım sanırım ama bu kitap dikkatimi çekti. Belki listeye eklerim.

    YanıtlaSil
  2. Ne guzel yazmissin kuzum kitabi cok merak ettim😍

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.