2/20/2020

# Agatha Christie # Altın Kitaplar # Kitap Yorumu

Acı Kahve - Agatha Christie

Acı Kahve - Agatha Christie


"Gerçekler korkunç değildir; sadece ilginç yanları vardır."   

Agatha Christie'nin okuduğum ikinci kitabı Acı Kahve . Yazarın elimdeki kitapları bitesiye kadar her ay bir kitabı okumayı düşünüyorum .

  İlk okuduğum kitapta yazarı pek sevmemiştim açıkçası . Yazdığı kitapları okudukça sevmeye başladım . Bu kitapla da daha çok sevdim yazar.

  Son zamanlarda kahve içmem yasak olduğu için içemediğimi her fırsatta dile getiriyorum. Her kahve gördüğümde o kokusu beni kendisine çekiyor sanki . Hal böyle olunca adı Acı Kahve olan bir kitabı neden okumak istediğimi anlayabilirsiniz. İçemezsem ben de okurum dedim :D

 Gri beyin hücreli , yumurta kafalı ünlü dedektifimiz  Poirot yine iş başında .  Bir bilim adamından bir mektup gelir Poirot'a ve onun yardımını ister. Her zamanki gibi dedektifimiz gidesiye kadar bir cinayet işlenir ve Poirot katili bulmaya çalışır .

 Bu kitapta  tabiri caiz ise katil kabak gibi belliydi . Buna rağmen ben kitabı çok sevdim . Bazen oluyor böyle ... Sevmem dediğim kitapları bile seviyorum ... Mart ayında okumamı önerdiğiniz Agatha Christie kitabı var ise yazarsanız sevinirim .





Kitabın Adı :Acı Kahve
Yazar :Agatha Christie
Yayınevi :Altın Kitaplar
Orjinal adı : Black Coffee
Çevirmen :Dilek Akari
Sayfa Sayısı :155


Ünlü bir fizikçi olan Sir Claude Avory savunma sanayi alanında çok önemli bir formül üretir. Ancak aile fertlerinin bu formülü çalacağından şüphe etmektedir. Duruma açıklık getirmesi için ünlü dedektif Hercule Poirot'yu malikânesine davet eder. Bu arada Sir Avory tüm aile fertlerini de çağırmıştır. Yemek sonrası kütüphanede bir yandan kahvesini yudumlarken bir yandan da onlarla sohbet edecektir. Çünkü formülün akrabaları tarafından çalındığını anlamıştır. Uşağına gizlice kapıyı kilitlemesini emreder, misafirlerine de ışıkların kısa bir süreliğine kapatılacağını ve formülü çalan kişinin kâğıdı sehpanın üzerine koymasını söyler. Ancak ışıklar yandığında misafirler kendilerini hiç de beklemedikleri bir manzaranın içinde bulurlar; ortada boş bir zarf ve bir ceset vardır. Poirot malikâneye ulaştığında Sir Avory'nin cansız bedeniyle karşılaşır. Şimdi her şey ünlü dedektifin keskin zekâsına, müthiş dikkatine ve eşsiz gözlemine kalmıştır... "Poirot... tıpkı sade bir kahve gibi canlandırıp ilham veriyor. Acı Kahve, Christie hikâyelerine yapılmış hoş bir katkı."

-Publishers Weekly





Agatha Cristie Kimdir ?


1890 İngiltere doğumlu olan polisiye roman, kısa öykü yazarı şair Agatha Christie küçük yaşlarında babasını kaybettiği için annesiyle beraber yalnız bir çocukluk geçirmiştir. 16 yaşlarında Paris’e şan dersleri almak için gitmiş fakat bir müddet sonra vaz geçmiştir. 1914 senesinde Kraliyet Hava Kuvvetlerinden “Archibald Christie” ile evlenip Fransa’ya yerleşmiştir. Burada disleksi bozukluğu olmasına rağmen okuma alışkanlığını bırakmamıştır ve polisiye türünde kitaplar okuyup daha iyilerini yazma arzusuyla polisiye türünde kitaplar yazmaya başlamıştır. Kariyerine 80’e yakın roman ve kısa hikaye de katan Agatha Christie, eşiyle beraber geçirdiği 14 yılın ardından 1928 senesinde boşanan Christie “Max Mallowan” ile evlenmiştir.

1920 yılında ilk polisiye romanı olan “The Mysterious Affair Style” kitabını yayımlamıştır. Meşhur Kahramanı olan Hercule Poirot bu romanında hayat bulmuştur. Bir çok eserinde bu kahramanı kullanmıştır. Günümüzde Türkçe olarak “Altın Kitaplar” yayınevi tarafından “Ölüm Sessiz Geldi” ismiyle yayımlanmaktadır.

1930 yılında bir diğer meşhur karakteri “Miss Jane Marple” olan kadın karakteri “The Murder at The Vicarage” isimli romanında hayat bulmuştur.

Romanlarında hayat bulan bu 2 karakter, televizyon dizileri ve filmlerde de canlandırılmıştır.

Agatha Christie, takma ad olarak kullandığı “Mary Westmacott” ismiyle de Aşk romanları yayımlamıştır. 1971 senesinde “Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı” nişanıyla onurlandırılan Christie, 1976 yılında hayata gözlerini yummuştur.



                                                     

2 yorum:

  1. Her zamanki gibi ilgi çekici bir hikaye :)

    YanıtlaSil
  2. Agatha Christie nin sevdiğim kitaplarından biri gerci hepsini seviyorum ya ☺️

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.