2/07/2020

# Aylak Kitap # Daniel Klein # Kitap Yorumu # Thomas Cathert

Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu...

Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu...

  Her ay olmasa da 2-3 ayda bir felsefe kitabı okumaya gayret ediyorum. "Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu..." da kitapçıda dolaşırken denk geldiğim bir kitaptı . Kitabın ismini seçenler gerçekten işini biliyor çünkü ismi ilk başta benim ilgimi çekti. Kitabın orijinal ismine bakarsak "Heidegger ve hipopotam beraber cennetin kapısına doğru yürürler" olduğunu görürüz . Bizde yaygın olarak Nietzsche'nin ismi bilindiği için onu koymayı uygun gördüler sanırım . Kİtabı birkaç sayfa karıştırınca almaya karar verdim. Nereden aldım derseniz inretnetten aldım . Bütçeme daha uygun oluyor internet alışverişi. İnternette basımı tükenmiş olan kitabı kitapçılarda bulursam ya da güzel bir indirim varsa onlardan da alıyorum tabii. Fakat öncelikle ben de bütçemi düşünmek zorundayım.

 Harvard Üniversitesinde felsefe profesörleri olan Daniel Klein ve Thomas Cathert eğlenceli bir dille felsefeye kitapları yazmışlar. Yazarların birkaç kitabı daha var bizde çevrilmiş. Denk gelirsem onları da alıp okumayı düşünüyorum. Bu kitap iyi bir referans oldu benim için.

  Kitabın alt başlığı yaşamı ve ölümü felsefepri yoluyla anlamak olarak geçiyor. Nedir bu "felsefepri " derseniz felsefe ve esprinin birbirine kaynamış hali diyebilirim. Yazarlar bize yaşam ve ölüm felsefesini farklı felsefecilere değinerek anlatırken araya espriler , fıkralar ve örneklemeler yolu ile konuyu eğlenceli bir hale getiriyorlar. Kitabı kahkahalar ile okuduğumu söyleyebilirim. Bugüne kadar hiçbir felsefe kitabını okurken bu kadar eğlenmemiştim.

Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu...


  Ölümlü olarak doğduğu ve öleceğini bildiği halde ölümden korkar insnaların çoğu . Ne zaman öleceğimiz belli değildir çünkü . Belki bu nedenle hiç ölmeyeceklerini ya da yüzyıl yaşayacaklarını düşünürler. Aslında bir saniye sonrası ne olacağımız belli değildir. Ölümlü olduğunu ya da diğer bir deyişle kendi ölümünü kabullenen bir insan bu dünyada daha rahat yaşar. Çünkü yaşadığı her saniye bir mucizedir. Altı aylık ömrü kaldığı söylenen birisi yıkılır . Hastalıktan dolayı altı aylık ömrü kalmış olabilir fakat yolda araba kazasında daha erken ölmeyeceğinin garantisi var mıdır?? Herşey öncelikle kabullenmekle başlıyor diyebilirim.

Kitap altı bölümden oluşuyor:

1- Öldük N'apacağız Şimdi?
2-Ebediyet : Hiç Beklemediğiniz Anda
3- Ölümsüzlük : Ruh Treninde Eski Moda Yol
4- Ölümden Sonra Yaşam : Öte Taraftan Kartpostallar
5- Bir Yaşam Tarzı Seçimi Olarak Ölüm
6- Biyoteknoloji

Yazarlar ölüm ve ölüm korkusuna değindikleri gibi ölümden sonraya ve ölümsüzlük için yapılanlara da değiniyorlar . Kısacası bu kitap benim çok sevdiklerim arasına girdi.






Kitaptan Alıntılar : 

Ölümü inkar halinde yaşarız ; Heidegger'a göre buna yaşamak falan denmez . Yaklaşan ölümün bilincine varmadan yaşamı tamamıyla fark edemeyiz.
Ebediyet ,sandığın gibi ölümden sonrası, değil tam şimdidir. 
Şöyle diyor Königsberg : " Zaman , doğanın her şeyin aynı anda olmasını engelleme yoludur."
Wittengenstein , ünlü eseri Tractatus Logico-Philosophicus'ta şöyle diyor : " Ebediyet sonu gelmeyen bir zaman süreci değil de zamansızlık olarak alınırsa ebedi yaşam şimdide yaşayanlara ait olur ."
Al'ın Sisifos Söyleni adlı denemesinin başında belirttiği gibi : " Gerçekten tek felsefi sorun vardır , o da intihardır.  Yaşamın yaşanmaya değer olup olmadığı konusunda bir yargıya varmak felsefenin temel sorusuna yanıt vermektir."
Ciçero'nun dediği gibi : " Bir insanın durumunda doğaya uygun şeyler ağır basıyorsa o insanın yaşamda kalması uygundur ; ama sahip olduğu şeylerin veya durumunun çoğunlukla doğaya aykırı olduğunu görüyorsa onun yaşamdan ayrılması uygundur . "
 " Ölümsüzlüğe eserlerimle erişmek istemiyorum ben . Ölmeyerek erişmek istiyorum. " 




Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu...
Kitabın Adı :Nietzsche Öldü! Bir Hipopotam Olarak Yeniden Doğdu...
Yazar :Daniel Klein, Thomas Cathert
Yayınevi : Aylak Kitap
Orjinal adı :Heidegger and a Hippo Walk Through the Pearly Gates
Çevirmen :Algan Sezgintüredi
Sayfa Sayısı :215


2010'un en çok satan kitaplarından "Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer…"in yazarlarından sizi mizah yoluyla felefesinin, teolojinin ve psikolojinin kıyılarında dolaştıran yeni bir kitap! Matrak filozoflarımız bu sefer yaşamı, ölümü ve ölümden sonrasını kurcalıyorlar. Kimler yok ki kitaptta: Freud! Marx! Socrates! Buda! Woody Allen! Spinoza! Kierkegard! Schopenhauer! Camus! Nietzsche! Ve, tabi ki, Heidegger..



                                                     

5 yorum:

  1. Çok ilgimi çekti. Sıkıcı ve teorik anlatılmasından iyidir.

    YanıtlaSil
  2. kitabı not aldım. Hem eğlenip hem de bilgi sahibi olmak isterim

    YanıtlaSil
  3. Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Uzun zamandır blog aleminden uzak kaldım ve arkadaşlarımın çalışmalarına göz atma imkanım olmadı. Bundan böyle eskiden olduğu gibi aranızda olmayı istiyorum. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  4. bikaç kitap bunlar yiaaa hepsisi eğlenceliiii :)

    YanıtlaSil
  5. Merak ettim şimdi belki kütüphanede bulurum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.