Tüyap kitap fuarında Kültür ve Turizm Bakanlığının standınada uğramıştım . Kitapların neredeyse hepsinde çok güzel indirimler vardı. Bu stant her halde en fazla kitap aldığım stant olmuştur . Dört poşet kitapla ayrıldık stanttan .
Aldığım kitaplardan birisi de Necip Fazıl Kısakürek'in anlatıldığı kitaptı . Kitap büyük boy ve kuşe kağıda basılı . Çantada her yere taşıyacağınız kitaplardan değil fakat kitaplığınızın en değerli üyelerinden olmaya aday .
Bu yazım bir kitap yorumundan çok bir kitap tanıtımı olacaktır. Çünkü bu değerli kitabı ancak tanıtabilirim sizlere .
Kitabın bölümleri:
Hayatı ve Şahsiyeti
Şiirleri
Hikaye ve Romanları
Hatıratı
Üslubu
Yayımladığı Dergi ve Gazeteler
Tiyatro Eserleri
Sinema ve Senaryolar
Müzik ve Bestelenen Eserleri
Tanıklar - Tanıklıklar
Necip Fazıl İçin Şiirler
Belgeler - Eserler - Kaynakça
Necip Fazıl'ın hayatını onun kaleminden olduğu kadar onu tanıyanların da kaleminden aktarmış editörler . Belge ve resimler ile bu bölüm gayet renkli ve etkileyici hale getirilmiş.
Necip Fazıl'ı Necip Fazıl yapan yaşadıklarıdır . Onun o büyük üstad haline getiren olayları ve anılarını okurken çok etkilendiğimi belirtmeliyim. Ailenin ele avuca sığmaz çok sevilen çocuğu ve torunu iken anne baba ayrılınca anne dışında kimsesi kalmayan biri olmuştur neredeyse. Bu dönemde ne kadar yalnızlık çektiğini hissedebiliyorsunuz satırlarda. Hele de kız kardeşi ile ilgili olan anısı ve pişmanlığı çok dokunaklı geldi bana .
Necip Fazıl'ın hayatını okuduktan sonra onun dizelerini daha iyi anlayabildiğimi ve duyguları daha net hissedebildiğimi düşünüyorum.
Şiirleri bölümünde ise onu ve şiirlerini farklı kalemlerin yazılarından okuyoruz. Şiirlerini , hangi ruh halinde yazmış olabileceği ve neler anlatmaya çalıştığı , onun hangi dönemde hangi şiirlerini yazdığını öğreniyoruz bu bölümde .
Her bölümde değerli kalemlerin yazılarından Necip Fazıl'ın farklı bir yönünü görüyor ve onu tanımaya uğraşıyoruz aslında . Kitap içerisinde şiirlerinin zaman içerisinde nasıl değiştiğini görürken bu değişimin sırf şiirlerinde değil onun hayatında ve düşüncelerinde de olduğunu gözlemliyoruz.
Kitabın içeriğinden birkaç fotoğraf bıraktım size. Okuduğum en bilgilendirici kitaplardan bir tanesiydi. Edebiyata ilgi duyan ve Necip Fazıl'ı daha iyi tanımak isteyenler için harika bir kaynak olduğunu belirtmeliyim.
İlk olarak 1925 yılında yayımlanmış olan Allah isimli şiiri bırakıyorum sizlere:
Böyle haykırmamı çok görme bana ,
İçime işleyen aşkındır Allah!
Çektiğim dertleri atma yabana
Dertlerim başımdan aşkındır Allah!
Boynuna asılıp kaldı bir deli ,
Adımı dolaşık gözü perdeli;
Yetmeyen gücüdür ermeyen eli,
O doğdu doğalı şaşkındır Allah!
Beni kim anlasın , kimler dinlesin,
İçimde bir çığlık gibidir sesin,
İçimde bir çırpınan sen misin nesin?
Bu gönlüm o kadar taşkındır Allah!...
Kitabın Adı :Necip Fazıl Kısakürek
Editör:Mehmet Nuri Şahin , Mehmet Çetin
Yayınevi :Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları
Sayfa Sayısı :408
Yaşamıyoruz. Resimlerimiz , fotoğraflarımız kadar yaşamıyoruz . Mendilimiz , gömleğimiz kadar yaşamıyoruz . Bir sigara kağıdını şu masaya koy , üstüne bir taş bırak ,kapıları kapa ve git! üçyüz sene sonra gel , yerinde bulursun . Belki sararmış , belki buruşmuş , fakat yine o . Bir sigara kağıdı kadar yaşamıyoruz . Kefenimizden evvel çürüyoruz . Duyuyorum ! Kulak ver sen de duyarsın . Toprak altında milyarlarca kurdun , çıtır çıtır dut yapraklarını yiyen milyarlarca ipek böceği gibi , Milyarlarca ölüyü yediğini duyuyorum .
Güzel kaynakmış canım. Keyifle oku:)
YanıtlaSil