Jose Luis Borges'in hazırladığı Babil Kitaplığı serisinin dördüncü kitabı Aşık Şeytan . Bu seri sayesinden bir kez daha yeni bir yazarla tanışmış oldum : Jacques Cazotte, Kitap da sadece ismi sayesinde bile meraktan okutturacak cinsten .
1700' lü yıllarda yazılan kitabı yazar Lesage'ın Le Diable boiteux'nün ( Topal Şeytan ) antitezi olarak yazmıştır . Aşık Şeytanı yazdıktan sonra "kahin " olarak kazandığı şöhret, ona kendi ölümünün ve terörün haberini aldığı yakıştırmasında bulunulmasına sebep olmuştur. Yetmiş yaşını dolduran Cazotte'nin hayatı idam cezasıyla son bulur .
Yirmi beş yaşındaki yüzbaşı Alvaro arkadaşları ile inatlaşma sonucunda ruh çağırır . Arkadaşları özellikle Beelzebub'u çağırmasını söylerler o da çağırır .
Gelen yaratıktan başta korksa da hemen kendisini toparlayıp korkusunu yener ve onu kontrolü altına alır . Gelen yaratık güzel bir kadın kılığına bürünmüştür .
Alvaro bu yaratığı en kısa zamanda göndermek istese de yapamaz . Güzel bir kadının cilvesi ve gözyaşları onu engeller . Alvora bu yaratıktan korkup çekinmekte aynı zamanda da çok etkilenmektedir. Gelen kişi ise Alvaro'ya aşık olduğunu , ona ve korumasına muhtaç olduğunu söylemektedir .
Alvaro nasıl bir karara varır ? O mu şeytanı kontrol eder yoksa şeytan onu kandırır mı ?? Kitapta okuyarak öğreniyoruz . İnce bir kitap olduğu için çok çabuk bitiyor zaten . Kitabı yazıldığı yüzyıl çerçevesinde değerlendirdiğinde oldukça başarılı ve eğlenceli buldum .
Aşık Şeytan Kitabından Alıntılar :
" Siz sahtekarların en maharetlisi , en kurnazısınız. Aşktan bahsediyorsunuz , aşkın imgesine bürünüyorsunuz , aşkı zehirliyorsunuz ."
" Dünyada tesadüf diye bir şey yoktur . Dünyada her şey daima ancak rakam bilimiyle anlaşılabilecek zorunlu kombinasyon dizilerinden oluşmuştur ve oluşacaktır ."
" Fakat insan hayatı rüya değil de nedir ? Ben başkalarından daha olağanüstü bir rüya görüyorum , hepsi bu ."
" ... insanlardaki kibir başka hazların peşinde koşmadan edemiyor."
"Düşman , sadık bir şekilde ve doğru tercihlerle doğayı taklit ediyor , hoşa giden yeteneklere başvuruyor , zekice eğlenceler düzenliyor , tutkuları son derece çekici bir dille konuşturuyor. Hatta belli bir noktaya kadar erdemi bile taklit ediyor."
Kitabın Adı :Aşık Şeytan
Yazar :Jacques Cazotte
Hazırlayan : Jorge Luis Borges
Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınevi
Orjinal adı :Le Diable amoureux
Çevirmen :Berna Günen
Sayfa Sayısı :124
"Atalarımızın ruhları arasında yaşıyoruz; gözle görülmez dünya etrafımızı sarmakta... Düşüncelerimizde yaşayan dostlarımız durmaksızın ve teklifsizce bizlere yaklaşmakta... İyiyi ve kötüyü, iyileri ve kötüleri görebiliyorum, ancak insanlarla ilgili öyle bir kargaşa var ki, onlara baktığımda, ilk andan itibaren kimin gerçekten iyi ya da kötü olduğunun ayırdına varmayı her zaman başaramıyorum... Bu sabah bizleri Kutsal Ruh'un bakışları altında toplayan dua sırasında salon tüm zaman ve tüm ülkelere ait canlı ve ölü bedenlerle o denli doluydu ki, yaşamla ölümü ayırt edemedim; garip bir kargaşa ama aynı zamanda harika bir gösteriydi."
-Jorge Luis Borges-
Jacques Cazotte Kimdir ?
1719 yılında Bourgogne’lu burjuva bir ailenin çocuğu olarak Dijon’da doğdu. Burada Cizvit eğitimini tamamladıktan sonra Paris’e yerleşti ve ilk eserlerini yazmaya başladı. Bir süre Karayipler’deki bir Fransız sömürgesinde kralın hizmetinde bulunsa da 1763’ten itibaren kendisini edebiyata adadı. 1772’de Fransız fantastik yazınının öncülerinden biri olarak tanınmasını sağlayan Âşık Şeytan’ı kaleme aldı. Yaşamının sonlarında Hıristiyanlığın ezoterik bir yorumunu yapan mistik Martinizm akımına yakınlaştı. Fransız Devrimi karşıtı görüşleri nedeniyle 1792’de tutuklandı ve giyotinle idam edildi.
Değişik bir konusu varmış
YanıtlaSilRuh çağırmalar günümüzde kalmadı galiba. Hiç duymuyorum. Bu konuyla ilgili çok enteresan hikayeler vardır. Belki doğru belki yalan ama gelen ruhun çağırana tebelleş olduğu bilinir.
YanıtlaSilÇok ilginç geldi konusu, mutlaka okuyacağım. Teşekkürler tavsiye için :)
YanıtlaSil