2/03/2020

# Agatha Christie # Altın Kitaplar # Kitap Yorumu

Sensiz Bir İlkbahar - Agatha Christie

Sensiz Bir İlkbahar - Agatha Christie

Sensiz bir ilk bahar Agatha Christie'nin Mary Westmacott takma adı ile yazdığı aşk romanlarından birisidir. Dedektif romanları ile tanıdığım yazarı farklı bir türde okumak güzeldi. Hatta bu kitabı okduğum diğre kitabı olan Dersimiz Cinayetten daha çok sevdim.

Bağdat'ta yaşayan kızının yanından dönerken tren yollarını sel basması sonucu birkaç gün çölde, bir handa kalmak zorunda kalan Joan 'ı okuyoruz kitapta. Kendi ile başbaşa olunca geçmişi, kendisini ve etrafındakileri düşünmeye başlar. Kendi hayatını gözden geçirir ve kendisi ile bir hesaplaşma başlar. Gözünü kapattığı ya da görmek istemediği olayların farkına varmaya başlar. Kendinin ve davranışlarının farkına varır , kabul etmek istemese ve kabul etmesi zor olsa da yanlışlarını , hatalarını anlar. Peki anlamak yeterli midir? Değişmeye karar vermek mi önemlidir yoksa bunu uygulamak mı? Bir kadının kendisi ile hesaplaşmasını okuyoruz bir nevi kitapta. Ben bu kitabı çok sevdim .



Sensiz Bir İlkbahar - Agatha Christie
Kitabın Adı :Sensiz Bir İlkbahar
Yazar :Agatha Christie
Yayınevi :Altın Kitaplar
Orjinal adı :Absent in The Spring
Çevirmen : Çiğdem Öztekin
Sayfa Sayısı :240


"Beni tam anlamıyla tatmin eden bir kitap. Hep böyle bir kitap yazmak istemiştim." - Agatha Christie "Böylesine duygusal bir roman okuduğumu anımsamıyorum." - New York Times Irak'ta yaşayan kızını ziyaretten dönen Joan Scudamore, zorlu çöl yolculuğundan sonra kötü hava şartları yüzünden trenini kaçırmıştır. İstasyondaki köhne bir handa sonraki treni beklerken birdenbire kendini çok yalnız hisseder. Bu ani yalnızlık Joan'ın ilk kez kendisiyle yüzleşmesini sağlar. Joan hayatındaki her şeyi gözden geçirmeye başlar; kocasıyla ve çocuklarıyla ilişkisi, hayata karşı tutumu ve daha pek çok şeyi… Ama geçmişle yapılan bu hesaplaşma ne yazık ki onda tarifsiz bir acı bırakır...





Agatha Cristie Kimdir ?


1890 İngiltere doğumlu olan polisiye roman, kısa öykü yazarı şair Agatha Christie küçük yaşlarında babasını kaybettiği için annesiyle beraber yalnız bir çocukluk geçirmiştir. 16 yaşlarında Paris’e şan dersleri almak için gitmiş fakat bir müddet sonra vaz geçmiştir. 1914 senesinde Kraliyet Hava Kuvvetlerinden “Archibald Christie” ile evlenip Fransa’ya yerleşmiştir. Burada disleksi bozukluğu olmasına rağmen okuma alışkanlığını bırakmamıştır ve polisiye türünde kitaplar okuyup daha iyilerini yazma arzusuyla polisiye türünde kitaplar yazmaya başlamıştır. Kariyerine 80’e yakın roman ve kısa hikaye de katan Agatha Christie, eşiyle beraber geçirdiği 14 yılın ardından 1928 senesinde boşanan Christie “Max Mallowan” ile evlenmiştir.

1920 yılında ilk polisiye romanı olan “The Mysterious Affair Style” kitabını yayımlamıştır. Meşhur Kahramanı olan Hercule Poirot bu romanında hayat bulmuştur. Bir çok eserinde bu kahramanı kullanmıştır. Günümüzde Türkçe olarak “Altın Kitaplar” yayınevi tarafından “Ölüm Sessiz Geldi” ismiyle yayımlanmaktadır.

1930 yılında bir diğer meşhur karakteri “Miss Jane Marple” olan kadın karakteri “The Murder at The Vicarage” isimli romanında hayat bulmuştur.

Romanlarında hayat bulan bu 2 karakter, televizyon dizileri ve filmlerde de canlandırılmıştır.

Agatha Christie, takma ad olarak kullandığı “Mary Westmacott” ismiyle de Aşk romanları yayımlamıştır. 1971 senesinde “Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı” nişanıyla onurlandırılan Christie, 1976 yılında hayata gözlerini yummuştur.


                                                     

5 yorum:

  1. Aaaa cinayet dışında da mi.yazmis sasirdim

    YanıtlaSil
  2. Farklı bir türde yazdığını bilmiyordum, merak ettim :))

    YanıtlaSil
  3. bu kitap biraz christie'nin kendi iç düşüncelerinden ilham alan bir kitaptır..kendini yazmış sanki..

    YanıtlaSil
  4. Görsele ve kitaba bayıldım, harikasın :)

    YanıtlaSil
  5. Agatha Christie nin oldukça fazla kitabını okudum en sevdiğim yazar ama bu kitabı okumamışım. Hemen bu açığı kapatmalıyım 😆

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.