Babamın Masalı- Bir Osmanlı Kadınının İlk Yolculuğu ilk kadın romancımız Zafer Hanım ile tanıştırıyor bizi.
Aşk- Vatan kitabının yazarı Zafer Hanım . Üstelik kitabını kendi ismi ile yayınlatmayı da başarıyor . Dönemin şartlarında oldukça büyük bir başarı . Yazar Tülay Uluser de büyük bir araştırma sonucu bu kitabı bizlere sunuyor . Kitabı okurken de yapılan titiz araştırmayı fark ediyorsunuz.
Zafer hanım doğmadan önceki dönemden başlıyor kitap . Babası Osmanlı Valide Sultanı Nakşidil Sultan'nın katibidir. Nakşidil Sultan Öldükten sonra onların da tayini çıkar ve gittikleri yerde tekne kazıntısı dedikleri Zafer doğar. Küçük yaşta babasını kaybeder ve annesi ile İstanbul'a dönerler. Burada eniştesini baba yerine koyar. Öğrenmeye aç ve soru sormakta çekinmeyen bir çocuktur . Dönemdeki çoğu ailenin aksine ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağlar ve düşündüklerini paylaşması , sorgulaması için onu teşvik ederler . Bu en büyük kazancıdır onun . Evlendikten sonra da kocası onun okuması ve öğrenmesi için teşvik eder.
Zafer Hanım Çok okuyan ve sorgulayan bir kadındır döneminin aksine. O mücevher , dedikodu ya da giyim peşinde değildir. Sadeliği sever. Sosyal hayata ne kadar katılsa da arkadaş sayısı bir - ikiyi geçmez.
Zafer Hanım'ın kitabını çıkarmaya ve yazmaya iten şartları okuyoruz kitapta. Belgelerle dönemi sunuyor yazar bize. Bölüm başlarında da Aşk-ı Vatan kitabından alıntılar verilmiş. Anlatılanlar ve belgeleri kaynak alarak kurguyu oluşturmuş Tülay Uluser. İlk kadın roman yazarımızı tanıdığım için çok mutlu oldum . Tülay Uluser'in de ilk romanı bu kitap . İlk kitap olduğu okurken anlaşılıyor . Yazarın diğer kitaplarında kendisini daha da geliştireceğini düşünüyorum.
Kitabın Adı :Babamın Masalı- Bir Osmanlı Kadınının İlk Yolculuğu
Yazar :Tülay Uluser
Yayınevi : Oğlak Yayınları
Sayfa Sayısı :224
Bu kitap ilkleri buluşturan bir çalışma. İlk Türk kadın romancısı olduğu Ahmet Mithat Efendi’nin mektuplarıyla açıklığa kavuşan Zafer Hanım’ınöyküsünü ilk romanını yazan Tülay Uluser’in kaleminden okuyacaksınız:Babamın Masalı- Bir Osmanlı Kadınının İlk Yolculuğu
Çoktandır başlamış olan çöküşün önüne batılılaşma yolundaki adımlarını hızlandırarak geçmeye çalışan Osmanlı’nın, vatanı artık yeni bir gözle ele alan aydınlarının, devlet adamlarının kesişme noktasındaki bir kadın, Zafer Hanım. Bir şeyler yapmak isteyen, kafesin ardından dünyaya ses vermeye çalışan, toplumun kendisine biçtiği role sığmayan Zafer Hanım. Dönemin Çalkantılarını, çökmekte olan vatanı anlamaya, anlatmaya çalışan bir Osmanlı kadını. On yıllar sonra meydanlara Çıkacak Halide Edip’in öncülü, Aşkı-ı Vatan’ın yazarı.
Tülay Uluser, döneme ilişkin geniş bir alanda taradığı kaynaklardan titizlikle derlediği gerçekleri bir araya getirerek kaleme aldığı bu ilk romanında okuru, 19.Yüzyılın sonlarındaki Osmanlı yaşamına götürüyor.
Tülay Uluser Kimdir?
1965 yılında İstanbul’da doğdu. Hatırladığı kadarıyla, en erken yıllarından bu yana okumayı sevdi, yazmaktan zevk aldı. Öyle ki, çocukken doğum günlerinde hediye gelen kitapları bir an önce okuma hevesiyle, davetlilerin gidişini dört gözle bekledi. İlkokul yıllarında Gölcük yerel gazetesinde yazı ve şiirleri yayımlandı. Sınavlara hazırlanırken, gizlice test kitabının arasına sakladığı romanları okudu. İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği Bölümü'nü 1985 yılında bitirdi. Kadir Has Üniversitesi’nde İşletme MBA, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Profesyonel iş hayatına son verdikten sonra, çocukluğunun en büyük hevesine geri dönüp okumaya ve yazmaya odaklandı. İlk adımlarını Mario Levi’yle attı. Dört yıl tam zamanlı araştırma ve yazma sürecinden sonra Zafer Hanım’ı ele aldığı Babamın Masalı-Bir Osmanlı Kadınının İlk Yolculuğu adlı çalışmasını ortaya çıkardı. Hayatı boyunca araştırmaya, okumaya ve yazmaya devam edecek
Etkileyici bir hikaye. İyi ki bu fırsatı bulup yaşadıklarını yazmış.
YanıtlaSil