4/23/2020

# Can Yayınları # Hermann Hesse # Kitap Yorumu

Doğu Yolculuğu - Hermann Hesse

  Doğu Yolculuğu

  Hermann Hesse 'nin okuduğum üçüncü kitabı Doğu Yolculuğu .  Siddhartha ile tanıdım yazarın kalemi ile Rosshalde ile de çok sevdim. İki kitap da tür olarak olsun tat olarak olsun farklıydı . Doğu Yoculuğu ise ikisinden de farklıydı .

Doğu Yolculuğu yazarın kendi yolculuğunu anlattığı bir kitap . Kendini bulma yolculuğu...

Bir cemiyete kabul edilen H.H. bu cemiyetle doğuya doğru bir yolculuğa çıkıyor . Bu yolculuk için herkesin amacı farklı yolları birdir. Bu yolculuğa çıkınca bunun tam olarak doğuya olmadığı fark eder. Farklı yönlere ve farklı zamanlar arasında yakılan bir yolculuktur bu . Fantastik de denilebilir. Bir an geçmişten birisi ile konuşurken bir an farklı bir mekanda oluyorsunuz .

  Bu yolculuğu masalsı ya da fantastik nasıl tabir ederseniz o şekilde bize aktarıyor.

Kitabın ikinci bölümünde ise ( ben iki bölüme ayırdım konu olarak ) Bu yolculuğum bir şekilde sonlandığı ve cemiyetten kimsenin kalmadığını düşünen H.H bu yolculukta yaşadıklarını ve cemiyetle alakalı hatırladıklarını kitap haline getirmeye karar verir. Bunun için çalışmalarını sürdürürken yaşadıkları ve geçmişinden karşılaştığı kişiler sayesinden yaşananların onun hatırladıklarından farklı olduğu ortaya çıkar . Bundan sonrasını ise büyük bir dikkatle okuyor insanın hafızasının nasıl da yanıltıcı olduğunu görüyoruz.

 Kitabı instagramda @biryazarbirnokur ekibi ile birlikte @sedaylakitaplar'ın seçimi ile okuduk. Özlemiştim yazarın kalemini .

  Kitabı Google Kitaplardan satın alaran e-pub formatında okudum. Hatta bazı bölümlerini egzersiz yaparken dinledim. Google kitapların sesli oku özelliği güzel bir şey fakat geliştirilmesi gerekiyor çünkü çok hızlı okuyor . Yine de benim için eğlenceli bir okuma süreci oldu .

Doğu Yolculuğu Kitabından Alıntılar :

"Çünkü bizim tek hedefimiz Doğu’ya varmak değildi, daha doğrusu 'bizim Doğu'muz salt bir ülke ya da coğrafi bir şey değil, ruhun yurdu ve gençliğiydi, hem her yerdi hem de hiçbir yer, tüm zamanların yekvücut olmasıydı,..."

" Bizimle birlikte Doğu’ya gitmesinin özel nedeni, Muhammed Peygamber’in, büyü yoluyla havada süzüldüğünü duyduğu tabutunu görme isteğiydi."

"Henüz delikanlılık yıllarımda düşlerimde gördüğüm yolculuk ve yaşam hedefim ise şuydu: güzel Prenses Fatma’yı görmek ve mümkünse sevgisini kazanmak..."




Doğu Yolculuğu -  Hermann Hesse
Kitabın Adı :Doğu Yolculuğu
Yazar :Hermann Hesse
Yayınevi : Can Yayınları
Orjinal adı :Die Morgenlandfahrt: Eine Erzählung
Çevirmen :Zehra Aksu Yılmazer
Sayfa Sayısı :78


'Doğu'ya yolculuk ediyorduk, ama Ortaçağ'a, ya da Altın Çağ'a da yolculuk ediyorduk. İtalya'dan, İsviçre'den geçiyorduk, ama bazen de geceyi onuncu yüzyılda geçiriyor, atalarımıza, ya da perilere konuk oluyorduk. Tek başına kaldığım zamanlarda kendi geçmişimden mekanlarla ve insanlarla sık sık karşılaştım, eski nişanlımla Ren'in yukarılarındaki orman kenarında dolaştım. Sonra herhangi bir vadide grubuma yeniden katıldığımda, Cemiyet şarkılarını dinleyip liderler çadırının karşısına kamp kurduğumda anlıyordum ki çocukluğuma yaptığım gezinti, ya da Sanço'yla at binmem de bu yolculuğun bir parçasıydı; çünkü bizim tek hedefimiz Doğu'ya varmak değildi, daha doğrusu bizim Doğu'muz salt bir ülke, ya da coğrafi bir yer değil, ruhun yurdu ve gençliğiyle, hem her yerdi hem de hiçbir yer, tüm zamanların yekvücut olmasıydı.'

Hermann Hesse'ın, ilk gençlik yıllarından beri hayranı olduğu Doğu ve Doğu felsefesi, mistisizmi ve hayat görüşü, onun pek çok kitabının temelini oluşturmuştur. "Doğu Yolculuğu" yalnızca, Hermann Hesse'in değil, Alman dilinin de en güzel, en şiirsel anlatılarından biri.







Hermann Hesse Kimdir ? 

Herman Hesse Hermann Hesse, 1877'de Almanya'nın Calw Kasabası'nda doğdu. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. Bunu Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları izledi. Birinci Dünya Savaşı'nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre'ye yerleşen, İkinci Dünya Savaşı'nda hem Nazilerin hem de antifaşistlerin ağır eleştirilerine maruz kalan Hesse, bu ortamın, ayrıca sorunlu aile yaşamının ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung'un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu Hesse'nin ruhbilime ve Jung'a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir. Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946'da Nobel Edebiyat Ödülü de alan Hesse'nin Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizmi akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesine neden oldu. Hermann Hesse, 1962 yılında İsviçre'nin Montagnola Kasabası'nda öldü.

Hermann Hesse'nin Okuduğum Kitapları :

* Siddhartha

* Rosshalde 


                                                     

1 yorum:

  1. Herman Hesse in bir kitabını okumuştum adı aklıma gelmedi. Bunlara da bakayım

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.