3/25/2020

# Hakan Yaman # Kitap Yorumu # Sia Yayınları

Huş Ağaçlarının Sessizliği - Hakan Yaman

 
Huş Ağaçlarının Sessizliği

 Baharın geldiğini anımsatan Huş Ağaçlarının Sessizliği'nin kapağını görünce mutlaka bahar ayında okumalıyım diye düşünmüştüm. Yine bahar ayında okudum fakat Koronovirüs yüzünden baharında da tadını çıkaramıyoruz.

   Ankara yakınlarında küçük bir ilçede geçiyor kitap . Müzik öğretmeni olan Macide , bir bankada müdür olan Salim ve oğulları Can dışarıdan mutlu olarak görünen sıradan bir ailedir. Salim'e göre bir sorun yoktur zaten . Arada Macide   eşinin kendisi ile ilgilenmediğinden şikayet etse de  Salim pek önemsemez bunu .

 Bir pazar kahvaltı için dışarıya çıkarlar . Kahvaltı sırasında Salim eşi ve oğlu ile ilgilenmek yerine yine gazetesini açmış okumaktadır . Gazetesini indirdiğinde eşinin yerinde olmadığını görür . Oğlu oradadır , etrafı arar , tuvalete bakar ancak eşini bulamaz ...

Tüm arkadaşlar aranır ancak kimsenin haberi yoktur . Polise de haber verir Salim. Bu noktada düşündüm ben de bir insan haber vermeden , çocuğunu bırakıp nasıl gider , nereye gider , hangi psikoloji ile gider diye... Aklıma getirdiğim ilk olasılık kitabın sonunda doğru çıktı . Bu konuda kendimi tebrik ediyorum. Ancak sebebi ne olursa olsun insan arkasında bir mektup bırakır , haber verirdi diyorum yine de !!!

Salim bir eş olarak sınıfta kaldı bana göre . Eşini aradı tamam da yanındayken kıymetini bilmemiş. Bir de avunmayı aradığı kişiyi görünce çok kızdım . Hem ona hem de diğer kişiye .... Bir de anne gidince çocuğu anneanneye göndermek ne demek . Adam gibi çocuğuna bak . Bu da kızdığım noktalardan bir tanesi.

Macide'ye gelirsek !!! Hayat onun sonuçta fakat yaptığı çocuğuna haksızlık gibi geldi bana .

Bir - iki saatte bitirdim kitabı . Yazar ile tanışma kitabım oldu . Sade bir dili var yazarın . Farklı bir konuya bir trajediye değiniyor aslında kitapta. Okuyunca hem düşünüyor hem de sevdiklerimizin ve yaşadığımız her anın kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kere daha hatırlıyoruz.




Huş Ağaçlarının Sessizliği
Kitabın Adı :Huş Ağaçlarının Sessizliği
Yazar :Hakan Yaman
Yayınevi :Sia Yayınları
Sayfa Sayısı :176

Hiç beklemediğiniz bir anda hayatınız değişirse, hayalleriniz ve özgürlüğünüz uğruna her şeyi, evinizi ve hatta sevdiklerinizi bile hiç düşünmeden terk edip gidebilir misiniz?

Eşi Salim ve oğluyla bir taşra kentinde sakin bir yaşam süren müzik öğretmeni Macide, bir sabah ansızın, kimseye haber vermeden, arkasında hiçbir ipucu bırakmadan ortadan kaybolur. Onun kaybolmasıyla birlikte kocasının ve oğlunun hayatları da bambaşka bir yön alır. Karısını aramaya başlayan Salim, önceleri onun hayatından endişe etse de zamanla hem başka kuşkulara kapılır, hem de bu yeni özgürlük ona yeni kapılar açar. Macide ise kimseye açıklamadığı bir nedenle kendisine farklı bir yol çizmiştir.

Hakan Yaman, kaybolan bir kadının izini sürerken, hayatlarımızı bir kez daha, yeniden başlatmanın mümkün olup olmayacağını sorgulatıyor. Fotoğraftaki Kadın’la Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen yazardan insan ilişkilerindeki ve hayatlarımızdaki önceliklere dair derinlikli, düşündürücü bir roman.





Hakan Yaman Kimdir? 

Hakan Yaman


1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1988’de Marmara Üniversitesi İngilizce bölümünü bitirdi. İlk romanı İsrafil’in Kanatları, 2007 yılında yayımlandı. Fotoğraftaki Kadın adlı yapıtıyla 2009 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı.








                                                     

1 yorum:

  1. Güzel yorumlarını özlemişim :) Harika bir tavsiye olmuş :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.