3/13/2020

# Cormac McCarthy # İthaki Yayınları # Kitap Yorumu

Yol - Cormac McCarthy

Yol - Cormac McCarthy

Cormac McCarthy'nin Pulitzer Ödüllü kitabı Yol. Post-apokaliptik deniliyor kitap için. Kıyamet sonrası dünyayı anlatıyor kitap.

 Kıyamet sonrası dünya denilince akla farklı farklı düşünceler geliyor . Kitapta tüm dünyada bir felaket meydana gelmiş ve tüm medeniyet yıkılmıştır. Felaketin tam olarak ne olduğu belirtilmemiş kitapta. Okudukça anladığım kadarıyla bütün evler yıkılmış , insanların çoğu ölmüş durumdadır. Ölüler ara ara karşınıza kurumuş olarak çıkmakta. Yiyecek sıkıntısı vardır. Bütün evler ve marketler yağmalanmıştır. Etrafta hayvanlar da görünmez. Belki  onlar da yok olmuştur . Be kuş , ne kedi köpek ne de börtü böcek ... Bir ara gerçi bir köpek sesinden bahsedilir . O da gerçek mi yoksa öyle mi algıladılar bilemiyorum. Toprağın bile kendi rengi seçilemez . Etraf kül doludur . Bu da büyük bir yangın mı yoksa bomba sonucu mu oldu sorularını getiriyor. Ağaçlar da kurumuş durumdadır . yenecek bir iki kurumuş ve çürümüş elma dışında taze meyve de yoktur etrafta . Onlar da mı ölmüştür yoksa kış mevsiminden dolayı mı bulunmaz verilmez kitapta .

Bir baba ve oğul var kitapta. İsimler yok ... Sadece baba ve oğul . Oğul küçük bir çocuk aslında . Her şeyin yok olduğu bir dünyada nasıl ayakta kalınır? Yaşamaya devam etmek için gücü nasıl bulur kendisinde insan? Anne kendisinde bu gücü bulamaz . Çok önce ayrılır yanlarından . Babayı ayakta tutan da çocuktur . Evlat her şeyden değerlidir ve baba bunu bir kere daha kanıtlıyor kitapta. Peki diğer insanlar ne durumdadır . Herkes tedirgindir . Kimse kimseye güvenmez , güvenmemekte de haklıdır . Yiyecek bulunamadığı için yamyamlık artmıştır. Hatta bir bölümde Şişe geçirilmiş ateşte pişirilen başsız bir bebekten bahsediliyordu.

Amerikalıların kıyamet sonrası senaryolarında çoğunlukla yağma , birbirini öldürme ve yamyamlık sık görülür. Bu senaryo bu kitapta da geçerli . Fakat baba ve oğul onlardan değiller . İyi olanlardan onlar çocuğun sık sık babasına sorduğu gibi . Baba ve oğul yolu takip ederek güneye sahile gitmeye çalışmaktadırlar. Onları orada ne bekliyor bilmezler sadece bir umuttur yolculukları. Gece olunca ateşin görülmeyeceği yerlerde konaklarlar. Zaten tüm sahip oldukları bir market arabası , battaniye , parçalanmış ayakkabılar ,iki mermisi olan bir silah.

Baba mücadeleyi temsil eder. Her şeye rağmen oğlunu korumak için , onun umudunu yitirmemesi için mücadele eder. Oğul ise umudu temsil eder kitapta. Hatta babaya göre bir peygamber bile olabilir çocuk. Gelecektir , umuttur zaten çocuklarımız .

Söyleşilerinden birinde, McCarthy bu kitabın fikrinin, oğluyla yerleştiği otelin penceresinden dışarı bakarken, izlediği kentin birden alevler içinde kaldığı görüsüyle aklında beliren soruların sonucunda çıktığını söylemiş. Kitabı yazarken nereye doğru ilerlediği hakkında en ufak bir fikri olmadığı, fakat kitabın tam olarak nereden geldiğini gayet iyi bildiğini vurgulamış yazar . Kitap belirsizlik , umutsuzluk içinde ilerliyor gibi görünse de iyi insanlar olduğu sürece umudun bitmeyeceğini anlatıyor aslında . Korku ve kabusla  geçen bir gecenin ardında uyanıp oğlunu görünce umudu hatırlayan baba ve oğlu , onların yaşadıklarını başarı ile kaleme almış yazar . Kitaptan uyarlanan bir film de var. Filmi de izleyeceğim ve filmi izleyince "Ne  izledim?" yazımda yer vermeyi düşünüyorum .

The Road





Yol
Kitabın Adı :Yol
Yazar :Cormac McCarthy
Yayınevi :İthaki Yayınları
Orjinal adı :The Road
Çevirmen : Sevin Okyay
Sayfa Sayısı :192

Modern Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan, sıklıkla Herman Melville ve William Faulkner gibi ustalarla kıyaslanan Cormac McCarthy kariyeri boyunca Güney gotiği, Western ve postapokaliptik türlerde verdiği birbirinden başarılı eserlerle Pulitzer, National Book, National Book Critics Circle ve MacArthur Fellowship gibi ödüllerin sahibi oldu. 2009 yılında sinemaya da uyarlanan Pulitzer ödüllü Yol, kıyamet sonrası edebiyatının en önemli örneklerinden.
Bir baba ve oğlu yanıp kül olmuş Amerika topraklarında sonu asla gelmeyecekmiş gibi görünen bir yolculuğa çıkar. Niyetleri orada onları bir şeylerin bekleyip beklemediğini dahi bilmedikleri sahile ulaşmaktır. Rüzgârda uçuşan kurşuni küller her yeri ele geçirmiştir. Bu yıkım sonrası yolculukta kendilerini savunabilecekleri bir tabanca, yağmaladıkları yemekler ve birbirleri dışında hiçbir şeyleri yoktur.

Hiçbir umudun kalmadığı bir gelecekte bir baba ile oğulun hayatta kalmak için verdiği mücadeleyi anlatan Yol nihai yıkım, umutsuz azim ve bunlara rağmen kaybolmayan şefkatin anlatıldığı bir şaheser.





Cormac McCarthy Kimdir?

Cormac McCarthy 1933'te doğdu. 1953'te üniversite eğitimini yarıda keserek ABD hava kuvvetlerine katıldı. Hava kuvvetlerinde geçirdiği dört yılın ikisinde Alaska'da bir radyo programı yaptı. Sonra üniversiteye döndü, ilk öyküleri o sırada yayımlandı. Evlendi ve okulu yarıda bıraktı. Sık sık Herman Melville ve William Faulkner ile karşılaştırılan McCarthy'nin ilk romanı Orchard Keeper 1965'te Faulkner'ın editörü tarafından fark edilerek yayımlandı ve ilk romanlara verilen Faulkner Ödülüne layık görüldü. Son romanı The Road (Yol) ile 2007 yılında Pulitzer Ödülünü kazandı. Halen New Mexico'da son eşi ve dokuz yaşındaki oğluyla yaşıyor. Başlıca eserleri: Outer Dark (1968), Child of God (1974), Suttree (1979), Blood Meridian (1985), Sınır Üçlemesi: All the Pretty Horses (1992, O Güzel Atlar), The Crossing (1994), Cities of Plain (1998). O Güzel Atlar ile başlayan Sınır Üçlemesi ve Pulitzer Ödüllü Yol Kanat Kitap tarafından yayımlanacak.



                                                     

1 yorum:

  1. Bayağı iç karartıcı bir tablo çizmiş yazar. Tanıtım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.