3/26/2020

# Agustina Bazterrica # Çınar Yayınları # Kitap Yorumu

Leziz Kadavralar - Agustina Bazterrica

Leziz Kadavralar

Hakkında yorum yapmakta en zorlandığım kitap sanırım "Leziz Kadavralar" oldu . Kitap ilgimi çekiyordu ancak almaya cesaret edememiştim. Okuyabilir miyim diye? Ankara kitap  fuarına giden kızım benim için kitabı satın almış. Stant görevlisi ile konuşurlarken Saramago'yu önermişler , kızım de o yazarı biliyorum okudum bizde kitapları var deyince de bu kitabı önermişler . O da annemin ilgisini çeker diye almış kitabı .

Öncelikle kitabı okumak isteyenler için belirteyim sağlam bir mideniz olması lazım . Çünkü yazarın ve çevirinin başarısı sayesinde okuduklarınız direk beyninizde canlanıyor ve canlanan bu görüntülerin her zaman çok güzel olduğunu söyleyemem. Hatta kitap boyunca güzel bir görüntü yok !!

"Her şey birdenbire oldu. Önce hayvanlara ölümcül bir virüs bulaştı. Etinden faydalanılan hayvanlar artık uzak durulması hatta yok edilmesi gereken canlılara dönüştü. Sonra besin zincirindeki hayvanların yerini insanlar aldı ve yamyamlık meşrulaştı. İnsan, artık fabrikalarda üretilen, mezbahalarda kesilen, işlemden geçerek tabakta sunulan bir besin haline geldi. Şimdi soru şu: Birbirimizi yiyecek miyiz?"

 Kitap bir distopya. Yukarıda verdiğim alıntı kitabın başlangıcındaki olayları çok güzel özetliyor . Ev hayvanları ve çevredeki hayvanları çoğu kaptıkları virüs yüzünden insanlar için öldürücü hale gelmişlerdir. Söylenene göre bir tırmık bile ölüme sebep vermektedir. Bu virüsün bir tedavisi yok muydu ya da araştırılmadı mı derseniz yok deniyor . Araştırmaya devam edildiği söyleniyor . Gerçekten de araştırılıyor mu derseniz bilmiyorum . Ancak oluşan tabloda böyle bir şeyin olduğunu sanmıyorum.

Başta sebze ile beslendiler . Ancak beslenme yetersizlikleri ortaya çıktı. İnsan aynı zamanda etobur bir yaratıktır . Bu duruma dayanamayanlar yamyamlığa başladılar. Zamanla kasaplarda "özel et " adı altında insan eti satılmaya başlandı . Asla insan eti denmiyordu , yasaktı zaten . Bir ismi olan insanı yemek kabul edilemezdi bunun için yetiştirme çiftlikleri kuruldu ve bu çiftliklerde isimsiz , damgalı ürünler yetiştirildi. Bunların etinden , sütünden , derisinden hatta fetüsünden faydalandılar . Avcılık için kullandılar . Ancak onlar insan değil üründü , maldı onlara göre . Onları sağlık kontrolünden geçirenlere de doktor değil uzman deniliyordu.

“Şayet adı ve soyadı olan bir insan, meşru bir şekilde yenilebiliyorsa ve bu insan bir ürün olarak değerlendirilmiyorsa bizi birbirimizi yemekten alıkoyan neydi?”

Marcos bir kesimhanede patronun sağ koludur . Babası geriatri merkezinde olduğu için onun masraflarını rahat karşılamak için bu merkezde çalışmaktadır . Henüz bebek olan oğlu öldükten sonra eşi annesinin yanına gitmiş ve kendisini toplayamadığı için evine dönmemiştir. Kesimhaneyi ve olanları Marcos'un yaşamının etrafından görüyoruz biz de . Herkes için olanlar çok normal bir hale gelmiştir. Kesimhanelerde kesilen , parçalanan insanlar ... Organlarını ayırmak , evlerinde onları yemek çok normaldir . Marcos oğlu öldükten sonra et yememiştir. İnsanlar mezara bile gömülmemektedir artık . Çünkü leş yiyiciler mezardan ölüleri çıkarıp yemektedirler. Bir gün Marcos'a bir dişi ürün hediye edilir . Bu hediyeden sonra Marcos'un hayatı da geri dönülemez biçimde değişecektir.

"İnsan karmaşık bir varlık ve insanlık durumunun rezillikleri, çelişkileri, yüceliği beni büyülüyor. Hepimiz kusursuz olsaydık varoluş çıldırtıcı bir sıkıcılıktan öteye gidemezdi."

  Kitabı hatırladıkça hala midem kötü oluyor . Yazar belki de çok uç bir distopya örneği yaratmış . Fakat olanaksız mı derseniz , insanlığın bu gidişatını görünce olabilir diyorum. İnsanlar şimdi de birbirlerini yiyorlar kitapta ise gerçek anlamda yiyorlar.

"Öldüğümde birilerinin, şu uzak ve korkunç akrabalarımdan birinin, etimi karaborsada satacağını biliyorum. Bu yüzden sigara ve içki içiyorum, etimin sert olması ve kimsenin ölümümün keyfini çıkarmaması için"

Yazarın anlatımı çok  gerçekçi ve içerikteki duyguları tam olarak veriyordu . Bu kadar etkilenmemin nedeni de bu zaten . Hele kitabın sonu ise beni şaşırttı. İnsani tarafı kalmış bir kişi olsun var toplumda bu da değişebilme için umuttur derken hayal kırıklığına uğradım. İnsan doğasını çok iyi çözümleyen yazar , insanlara güvenilmeyeceğini de karanlık bir atmosferde yansıtıyor okuyucuya .

“Bu dünyadaki tüm kötülüklerin sebebi insandır. Bizler kendi kendimizin virüsüyüz.”






Leziz Kadavralar
Kitabın Adı :Leziz Kadavralar
Yazar :Agustina Bazterrica
Yayınevi : Çınar Yayınları
Orjinal adı :Cadáver exquisito
Çevirmen :Seda Ersavcı
Sayfa Sayısı :232


Her şey birdenbire oldu. Önce hayvanlara ölümcül bir virüs bulaştı. Etinden faydalanılan hayvanlar artık uzak durulması hatta yok edilmesi gereken canlılara dönüştü. Sonra besin zincirindeki hayvanların yerini insanlar aldı ve yamyamlık meşrulaştı. İnsan, artık fabrikalarda üretilen, mezbahalarda kesilen, işlemden geçerek tabakta sunulan bir besin haline geldi. Şimdi soru şu: Birbirimizi yiyecek miyiz?
Bir süre önce çocuğunu kaybeden, eşinden ayrılan, yaşlı babasının hastalığıyla uğraşan Marcos Tejo, bir et işleme tesisinde çalışmaktadır. Bir gün ikram edilen bir “dişi” sayesinde Marcos’un hayatında yeni bir sayfa açılır. Herkesin birbirini yediği kanlı bir hayat ile geçmişteki insani duyguların hatırlandığı canlı bir hayat arasında kalır Marcos. Peki böylesine korkunç bir dünyada insaniyetten bahsetmek ne kadar mümkündür?
Arjantinli yazar Agustina Bazterrica, Leziz Kadavralar’da acımasız olduğu kadar dokunaklı bir distopyaya imza atıyor.

"Okurun daha ilk sayfasından itibaren kendini kaptıracağı, yoğun ve büyüleyici bir atmosferde geçen müthiş bir roman." - Juan Jose Millas





Agustina Bazterrica Kimdir?

Agustina Bazterrica1974’te Buenos Aires’te doğdu. Buenos Aires Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 2013’te ‘Matar a la Niña’ adlı romanı ve 2016’da öykü kitabı ‘Antes del Encuentro Feroz’ yayımlandı. ‘Leziz Kadavralar’la 2017’de Arjantin’in en önemli ödülü olan Clarín Roman Ödülü’nü kazandı.




                                                     

2 yorum:

  1. Leziz kadavralar diye başlayınce irkildim böyle bir başlık
    ama kitaptan aktarımlarınız sürükleyici ve hayatın birebir içinden bir eser oldugunu ortaya koymuş sanki

    YanıtlaSil
  2. Kitap çok rahat okuyorum ama izlemek daha çok mide istiyor bana göre :D

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.