3/04/2020

# Dursaliye Şahan # Kitap Yorumu # Sola Unitas

Şerbet - Dursaliye Şahan

                     Şerbet


  Dursaliye Şahan'ın kalemi ile Şerbet kitabı ile tanıştım. Yazarı tanımadığım için kitabı okumadan araştırma gereği duydum. Bu konularda fazla meraklı sayılırım . Okuduğum kitabı kim yazmış , nasıl birisi , farklı kitapları var mı öğrenmek isterim.

  Dursaliye Şahan'ı araştırınca karşıma Sıla ve Küçük Gelin dizileri çıktı. Bu iki dizi de yazarın Hikaye Hırsızı kitabındaki " Güvercin " adlı öyküsünden yola çıkarak hazırlanmış. İki dizi de öyle hazırlanmış fakat bu dizileri yayımlarken yazara haber verilmemi hatta onun adı bile geçmemiş. Diziler yayınlandığı sırada yazarın haberi olmuş ve mahkeme aracılığı ile haklılığını ortaya koyarak maddi ve manevi tazminata hak kazanmış.  Yazarken iki satırda ne kadar kolay yazılıyor değil mi? Yazarın öğrendiği zaman yaşadığı sıkıntı ve sinir bozukluğunu az çok tahmin edebiliyorum . Mahkemeler ise iki dizi için de ayrı ayrı yaklaşık üç yıl sürüyor. Bir insanın ömründen geçen koskoca üç yıl ...

 Bu kısa bilgilendirmenin ardından kitaba yani Şerbet'e geçmek istiyorum. Şerbet on yedi yaşında bir genç kız. İlk sayfalardan sizi kitaba bağlayan deli dolu ancak kanınızın hemen kaynadığı birisi. Onun düşündüklerini ve yaptıklarını okuyunca onu sevmemenin imkanı yok .

Şerbet


 İlk sayfalarda dersane için fotoğraf çektirmeye gidiyor ve maruz kaldığı taciz karşısında susmayarak hak ettikleri tepkiyi göstererek dükkanı yerle bir ediyor , tabiri caizi ise değil tam anlamıyla yerle bir ediyor . Geçen gün bir fotoğraf stüdyosunun önünden geçerken aklıma Şerbet geldi . Şimdi buradan çıksa ne olur dedim :)) Kendi kendine gülümseyerek giden birisini görünce çevredekiler bana deli gözüyle bakmış olabilirler ...

Bir kapıcının kızı Şerbet . Annesi kapıcılık yapıyor , babası ise yok . Kadından kapıcı olmaz diyen apartmandakiler onları işten çıkarmaya çalışmaktadırlar. Maddi sıkıntılar bir yana bir de bu insanlar var halden anlamayıp anne kızı sokağa atmaya çalışan. Böyle bir ortamda yetişen bir çocuk ya içine kapalı olur ya da saldırgan bir hale gelir .  Şerbet de kendini savunmayı öğrenen , ağzı biraz bozuk bir  kız .  Şerbeti , yaşamını ve arkadaş çevresini öğrenirken tarihimizdeki o korkunç gece gelip çatar . 15 Temmuz gecesi. Şerbet ve arkadaşları darbeye karşı sokağa dökülürken genç kalplerde aşkın heyecanı da ortaya çıkmaktadır .

 Kitabın çoğu Şerbet'in anlatımı ve onun çevresinde gelişmektedir.  15 Temmuz gecesine gelindiğinde de farklı karakterlere ve yaşadıklarına değinilerek onların da sokağa dökülüp Şerbet ve yanındakilere katılma öyküsüne yer verilmiştir.

Sade ve eğlenceli bir kalemi var yazarın . Kitaba başladığınız zaman elinizden bırakamadan bitiriyorsunuz. Ben yazarı ve kitabı çok sevdim . Diğer kitaplarını da okumak istiyorum şimdi. Bulabilirsem bakacağım yazarın kitaplarına.




Şerbet
Kitabın Adı :Şerbet
Yazar :Dursaliye Şahan
Yayınevi : Sola Unitas
Sayfa Sayısı :215


Okulun baş belası,
 kapıcı Suna’nın tek varlığı,
 basketbol maçlarının aranılan
oyuncusu, küfürbaz Şerbet; platonik
aşkı Arda’nın peşinde koşarken 15
Temmuz 2016’da daha önce hiç duymadığı
bir sözcükle tanışır: Darbe!

17 yaşındaki Şerbet
 o gece birden bire büyür.








Dursaliye Şahan Kimdir?

    Yazar , Sivas'ın Geyikpınar Köyünde doğmuştur. Dört        yaşında ailesi ile birlikte İstanbul'a göç etmiş, orada 13        yıllık banka memurluğunu, Londra'da temizlik işçiliği,           öğretmenlik ve gazetecilik takip etmiştir. Aynı yıllarda        kadın, göçmenlik ve ırkçılık temalarının ağır bastığı              öyküler ve tiyatro oyunları yazmıştır. Yazarın birçok            öyküsü İngilizceye çevrilerek çeşitli dergilerde ve anonim    kitaplarda yayımlanmıştır.

     Yurt içi ve yurt dışından çeşitli öykü ve edebiyat ödülleri  alan Dursaliye Şahan, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümünden mezun olmuştur. Yazar halen çocuklara, engellilere ve yetişkinlere yaratıcı yazı ve kısa film öykü atölyeleri düzenlemektedir.




                                                     

2 yorum:

  1. Okunabilir gibi görünüyor. Teşekkürler şekerim:)

    YanıtlaSil
  2. Beydanın kitaplıgı gibi düşünmekteyim okunabilir okunmalı

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.