3/31/2020

# Kırmızı Kedi Yayınevi # Kitap Yorumu # Oscar Wilde

Lord Arthur Savile'in Suçu - Oscar Wilde

Lord Arthur Savile'in Suçu - Oscar Wilde


  Oscar Wilde sevdiğim yazarlardandır .  Çocuklarımla birlikte keyifle okuduğum Mutlu Prens Ve unutulmaz eseri Dorian Gray'in Portresi en sevdiklerimdendir. Babil Kitaplığı Serisinde tekrar Oscar Wilde ile yolumuz kesiştiği için çok mutluyum.

Beş öykü yer alıyor kitapta . İlk öykü kitaba adını veren ve kitaptaki en uzun öykü olan Lord Saville'in Suçu . Sosyetenin akşam toplantılarından birisine al okuyucu ( bizim tabirimizle el falcısı ) gelir. Birçok kimsenin elini okur ancak en çok etkilenen Arthur Saville olur . Elinde görülenlerden o kadar etkilenir ki kaderinde görülenlerden an az etkilenmek için hemen harekete geçer.  Bu tür insanların etkisi altında kalanlar ve olmayacak işler yapmaya çalışanların başlarına gelenleri kara mizah ile anlatıyor bu öyküde Oscar Wilde . Çok fazla ipucu da vermek istemiyorum zaten kısa olan kitabı yorumlayayım derken özetini çıkarmış olurum yoksa. Kitap okumayı seven değerli okuyucularım da bana çok kızarlar eminim .  İster sevgi , ister hastalık ya da farklı bir şey için olsun bu tarz dolandırıcıların oyununa gelmeyin diyerek kamu spotu da yaptıktan sonra diğer öyküye geçiyorum.

İkinci öykü Canterville Hortlağı . Bu öykü adı ile her ne kadar korku ya da gerilim gibi görünse de bu öykü de kara mizah türünde . Amerikan Orta Elçisi Mr  Otis  Canterville Chase'i almak ister. Sahibi Lord Canterville  konakta bir hortlak olduğunu ve konağı alırsa onunla birlikte hortlağı da almış olacağını söyler. Mr Otis bu tarz şeylerden korkmamaktadır . Konağı alır ve ailece taşınırlar. Konakta gerçekten bir hortlak vardır ve geceleri korkutmak için konakta gezinmektedir. Ancak bu Amerikalı ile bugüne kadar gördüğü ailelerden farklı olarak ondan korkmamaktadır . Eğlenceli anlatımı ile Oscar Wilde bu öykü ile bit trajediyi komedi olarak bize aktarıyor. Keyifle okudum bu öyküyü de . Üstelik okurken Amerikalı aileyi reklamlardaki meşhur Ayşe Teyzeye de benzettim.

Kalan üç öykü çok kısa . Onlara masal da diyebiliriz.  Mutlu Prens daha önceden okuduğum bir öyküydü .  Onun hüzünlü öyküsü beni yine etkiledi.

Bülbül ve Gül öyküsünde ise bülbüle gerçekten çok üzüldüm. İnsanların heveslerinin ne kadar geçici olduğunu anlatıyor yazar bu öyküde.

Son öykü ise Bencil Dev. Bu öykü de ders verir nitelikte idi. Sonunda bahsettiği çocuk için verilen işaretleri yorumlayarak acaba çocuk İsa olabilir mi diye aklıma geldi.

Borges'in Babil Kitaplığı Serisinin  6 .  kitabı olan Lord Arthur Savile'in Suçu sevdiğim kitapların arasına girdi. Öykü sever dostlarıma tavsiyemdir.





Lord Arthur Savile'in Suçu - Oscar Wilde
Kitabın Adı :Lord Arthur Savile'in Suçu
Yazar :Oscar Wilde
Yayınevi :Kırmızı Kedi Yayınları
Orjinal adı :Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories
Çevirmen :Fatih Özgüven
Hazırlayan: Jorge Luis Borges
Sayfa Sayısı :132

"Alfonso Reyes'in İspanyolcaya çevirdiği Ciddi Olmanın Önemi Üzerine adlı eseri gibi 'Lord Arthur Savile'in Suçu' da İyi ve Kötü'nün ötesinde bir yapıt. Bir cinayetin öyküsünü anlatır; ama cinayet, uçarılığından dolayı Binbir Gece Masalları'nda kasten yaratılan fantastik ortamdan daha az gerçek olmayan bir dünyada işlenir. Bu benzerliği vurgulamak için Stevenson ve Chesterton'ınkilerle kıyaslanabilecek düşsel bir Londra'da geçen öyküye, İslam dinine özgü kader anlayışının hâkim olduğunu eklemek gerek. Dünyevi komedyalarında olduğu gibi bu öyküde de Wilde karşımıza aptal kahramanlar çıkarır, ancak bu kahramanların aptallığı iğneleyicidir, çünkü bunlar aslında yazarın gülümseyen maskeleridir. Hüzünlü bir yazgısı ve neşeli bir ruhu olan bu büyük İrlandalı bizim çağdaşımız ve gelecek kuşakların da çağdaşı olacak. Derin ve yenilmez mutluluğu, onu belleklerimizde Danimarka prensi gibi trajik bir züppe olarak yaşamaktan kurtarıyor."
                                       -Jorge Luis Borges-







Oscar Wilde Kimdir? 

Oscar Wilde 16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Yapıtları; Mutlu Prens (1888), Sosyalizmde İnsan Ruhu (1890), Yönelimler (1891), Dorian Gray'in Portresi (1891), Narlı Ev (1892), Lady Windermere'in Yelpazesi (1892), Ehemniyetsiz Bir Kadın (1893), Salomé (1893), İdeal Bir Koca (1895), Ciddi Olmanın Önemi Üzerine (1895).


Oscar Wilde'nin Okuduğum Kitapları :

* Mutlu Prens

* Dorian Gray'in Portresi 


                                                     

3 yorum:

  1. Güzel bir inceleme olmuş, aldım hemen listeme. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. oskar wilde bikaç tane okudum ama öykü okumadıydım saol :)

    YanıtlaSil
  3. İngiliz edebiyatını seviyorum. Wilde da iyi yazarlardandır. Bu kitabını okumamıştım kütüphane açılınca bakayım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.