3/07/2020

# John Green # Kitap Yorumu # Pegasus Yayınları

Kaplumbağa Kabuğunda Dünya - John Green

Kaplumbağa Kabuğunda Dünya - John Green

"Nadir olan sizinle aynı dünyayı gören birini bulmaktır."

 Daha önce bir John Green kitabı okumamıştım , filmini de izlemedim açıkçası . Sosyal medyada yazarın kitaplarını bolca görünce kendimi okumuş gibi hissettim :D Bu kitabı yani Kaplumbağa Kabuğundaki Dünya'yı bir arkadaşım önerince merak edip aldım . Bahsettiği kadarıyla etkileyici bir kitaptı .

 Kitabı okuyunca yazarın sade bir kalemi olduğunu söyleyebilirim. Kelimelerle oynamadan , onları süslemeden söylemek istediğini direk söylüyor . Bu yönünü sevdim . Okurken zorlamıyor bu yüzden ve kitabı çok rahat okuyorsunuz . Her yaş kitabı okuyabilir fakat en fazla genç-yetişkinlere hitap ettiğini düşünüyorum  .

Kitabın anlatıcısı ve baş karakterimiz Aza lise son sınıf öğrencisi . Normalin dışında bir çocuk. Daha doğrusu genç bir kız . Normalin dışında derken kendi vücudunu fazlaca dinliyor ve hastalık kapmaktan korkuyor , bunun sonucunda da kaygı bozukluğu yaşıyor . En fazla C. diff'e kafayı takmış durumda . Bağırsakları guruldadığı zaman hemen internetten C. diff vakalarını , sonuçlarını araştırıyor ve bunu engelleyemiyor . O anda ne yaptığı ya da arkadaşlarının ne yaptığı önemli değil. Beyni o noktaya takılı kalıyor ve onu mutlaka araştırıp okuması gerekiyor . Bu noktada psikiyatrist yardımı alsa da çok da faydası olmuyor çünkü ilaçlarını düzenli kullanmıyor .

 Zengin bir iş adamı ortadan kaybolur ve onun hakkında bilgi verene ödül verileceği vaat edilir. Aza'nın arkadaşı Daisy dedektiflik işine  soyunur ve Aza'yı da beraberinde sürükler . Kayıp iş adamının oğlu Aza'nın eski bir arkadaşıdır . Araştırmaya evinden başlamaya karar verirler...

 Arkadaşlık , sevgi , araştırma gibi konulara değinirken yazar Aza'nın sorunu ile yaşamaya çalışmasına ve çevresindekilerin onun bu durumuna nasıl tepki verdiklerine , Aza'nın kendi dışında olanlara da yönelmeye başlamasına yer veriyor kitapta.

  Ben severek okudum kitabı . Ancak kitabın herkese hitap edebileceğini düşünmüyorum.



" Kaplumbağa Kabuğunda Dünya "Hakkında Övgüler :

“Şeytanlarınızla yaşamayı öğrenmek ve mükemmel olmayan benliğinizi sevmek üzerine bu roman çok yerinde ve çok önemli.”

                                                   -PUBLISHERS WEEKLY-

 “Kaplumbağa Kabuğunda Dünya mutlu son tanımını, aşkın bir trajedi mi yoksa başarısızlık mı olduğunu yeniden tartışmaya açarken hepimize evrensel bir ders veriyor: Yapabileceğiniz tek şey elinizdekiyle bir şeyler yapmaya çalışmak.”

                                                 -USA TODAY-

 “Yeni bir modern klasik.”

                                                 -GUARDIAN-

 “Yürek burkan ama aydınlatıcı bir roman.”

                                                 -THE NEW YORK TIMES-

 “Yaratıcı… dokunaklı… unutulmaz.”

                                                  -HEAT-

 “Doludizgin bir duygu seli…”

                                                 -THE GLOBE AND MAIL-

 “John Green’in şimdiye kadarki en özgün ve en cüretkâr romanı.”

                                                 -BUSTLE-

 “Dünyanın kontrolden çıktığını hissettiğinizde onunla baş etmeyi öğrenmekle ilgili hassas bir hikâye.”                               

                                                 -PEOPLE-

 “Bu romanda şefkat, bilgelik ve bolca büyük fikir var.”

                                                 -THE WALL STREET JOURNAL-

 “Zihinsel rahatsızlıklar, gençlik sıkıntıları ve büyüme ama kendini olgun hissedememe üzerine inanılmaz güçlü bir roman.”

                                               -SHELF AWARENESS-

 “Kaplumbağa Kabuğunda Dünya hepimizin ihtiyaç duyduğu bir şey söylüyor: Kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz ve bu sorun değil… Yazar son derece dürüst, yer yer acı veren ama baştan sona incelikli bir roman kurgulamış. Aramıza hoş geldin, John Green. Seni özlemiştik.”

                                                -MASHABLE-







Kaplumbağa Kabuğundaki Dünya
Kitabın Adı :Kaplumbağa Kabuğunda Dünya
Yazar :John Green
Yayınevi :Pegasus Yayınları
Orjinal adı :Turtles All the Way Down
Çevirmen : Çiçek Eriş
Sayfa Sayısı :304


Nadir olan, sizinle aynı dünyayı gören birini bulmaktır.

   On altı yaşındaki Aza, kaçak milyarder Russell Pickett’ın peşine düşmeye hiç de niyetli değildi aslında. Düşüncelerini ve dünyasını ele geçiren korkularıyla uğraşmak yeterince zordu zaten. Ancak bulana yüz bin dolar ödül vereceklerdi ve En İyi ve Korkusuz Arkadaşı Daisy paraya göz koymuştu bir kere. Böylece birlikte evlerinin yakın, dünyalarının uzak olduğu Pickett’ın oğlu Davis’in yanına gittiler.

   Aza çabalıyordu. İyi bir evlat, iyi bir arkadaş, iyi bir öğrenci, hatta iyi bir dedektif olmaya çabalarken bir yandan da daraldıkça daralan düşünce sarmalının içinde sıkışıyordu…

  Yeni kitabı uzun zamandır dört gözle beklenen John Green sevgi, direnç ve ömür boyu sürecek arkadaşlıkları konu aldığı bu romanında Aza’nın hikâyesini sarsıcı ve gözü kara bir açıklıkla paylaşıyor.







John Green Kimdir? 

24 Ağustos 1977 tarihinde ABD’nin Indianapolis eyaletinde dünyaya gelmiştir. Kenyon Koleji’nde eğitimini tamamlayan yazar, genç-yetişkin sınıfındaki romanlarıyla tanınmaktadır.

John GreenJohn Green’in ilk kitabı Alaska’nın Peşinde (Looking For Alaska) adlı romanıdır. John Green bu kitapla Printz ödülünü kazanmıştır. John Green, en çok altıncı kitabı olan ve 2012 yılında yayımlanan “Aynı Yıldızın Altında” adlı romanıyla bilinmektedir. Etkileyici ve duygusal öyküsüyle dikkat çeken kitabın aylarca çok satanlar listesinde kalmasının yanında 2014 yılında sinema uyarlaması da gösterime girmiştir. Josh Boone’un yönettiği filmde genç oyuncular Shailene Woodley ve Ansel Elgort rol almıştır.

John Green’in sinemaya uyarlanan bir diğer romanı Kağıttan Kentler (Paper Towns) adlı eseridir. 2015 yılında gösterime giren filmde Cara Delevingne ve Nat Wolf rol almıştır.

Birçok ülkede hatırı sayılır bir takipçisi ve hayranı olan John Green’in İlk Aşk adlı romanı da en çok satan kitaplar arasındadır.

                                                     

2 yorum:

  1. Haklısınız, kitap tavsiye etmek biraz iddialı oluyor. Hepimizin zevkleri, bir kitaptan beklentileri farklı. Siz gayet güzel anlatmışsınız. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Bazı kitapları o kadar çok sosyal platformlarda görüyorsun ki ne merak ne bir şey kalıyor gerçekten okumuş gibi oluyorsun

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.